"Hennes historia satte verkligen avtryck"

Under fredagen fick eleverna på Folkungaskolan höra berättelser från människorättskämpar och offer för människohandel.

17-åriga artisten Paxton Fielies vann förra årets Sydafrikanska Idol och berättade om hennes tuffa uppväxt i ett område med våld och utnyttjande.

17-åriga artisten Paxton Fielies vann förra årets Sydafrikanska Idol och berättade om hennes tuffa uppväxt i ett område med våld och utnyttjande.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-04-23 09:17

– Alla som står upp för barns rättigheter i vardagen, med stora eller små gester, är en hjälte.

Människorättskämpen Rachel Lloyd drar ner stora applåder när hon håller sitt tal i Folkungaskolans aula. I torsdags tog hon emot pris efter att ha fått flest röster i den globala omröstningen till World's Children's Prize, som ofta kallas barnens Nobelpris. Rösterna kom från över 70 000 skolor över hela världen som anslutit sig till WCP, varav tolv finns i Linköping. På Folkungaskolan röstade eleverna i årskurserna 4–9 och Rachel Lloyd tog hem omröstningen även där.

– Hon har gjort så extremt mycket, framförallt för att ändra bilden av traffickingoffer till just offer istället för kriminella, säger Cornelia Dahlqvist.

Olivia Edoff fyller i:

– När hon presenterades som en av de tre kandidaterna kunde man höra reaktionerna bland eleverna, hennes historia satte verkligen avtryck.

Rachel Lloyd utsattes själv för övergrepp som barn och utnyttjades inom sexindustrin. Hon lyckades ta sig ut och som 22-åring började hon arbeta med offer för människohandel och sexuellt utnyttjade barn genom organisationen Girls educational and mentoring services.

– Att hon vet vad det innebär att vara utsatt själv gör det extra starkt, säger Max Rubensson.

Han och de andra eleverna i elevrådet för årskurs 7–9 har arbetat med frågor som rör barns rättigheter under flera veckor. Att det är viktigt att uppmärksamma dessa frågor är alla rörande överens om.

–  I vissa länder blir barn slagna och trakasserade för att de försöker informera om barns rättigheter, därför är det viktigt att vi uppmärksammar det här när vi har chansen, säger Maja Ilmarsson.

På fredagens möte i aulan fanns förutom Rachel Lloyd också flera medlemmar av den barnjury som tagit fram årets kandidater. Det var Neeta från Nepal som blev såld till sexindustrin som 11-åring, 13-åriga Kim från Zimbabwe som utbildat tusentals barn om deras rättigheter och Taree från USA som levde som hemlös som 9-åring.

– Vi tror att det här kommer leda till att vi elever tänker till: "varför händer det här?", "varför tar det inte slut?", säger Cornelia Dahlqvist.

Rachel Lloyd själv tror inte att trafficking och sexhandel kommer att försvinna inom den närmsta framtiden, men säger att det finns anledning för hopp om framtiden.

– Bara på 5-10 år har det skett mycket. Nu finns det en global rörelse som kämpar för dessa frågor och nu är det viktigt att vi låter det behålla sitt momentum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om