Pelle Sääv, som driver Nordisk Hiss, har servat och reparerat hissar i 25 år. Han vet att risken för att det ska hända något med hisskorgen är mycket liten. Att den faller ner på botten i hisschaktet händer bara i skräckfilmer.
-- En hiss som inte servas och besiktigas är som en bil när den inte sköts på ett riktigt sätt. Förr eller senare stannar den, säger Pelle Sääv.
Att en hiss plötsligt stannar kan bero på strömavbrott eller något fel i styrsystemet. Det händer även att ungdomar hoppar i hissen och på så sätt får den ur funktion. Men säkerhetsanordningar som bromssystem och fånglinor ser till att hissen inte kan ramla ner.
En personhiss klarar en övervikt på omkring 10 procent. När hissen blir för tung startar den inte. Om den stannar mellan två våningar finns det larm som ljuder i huset, och ibland även utanför byggnaden. I moderna hissar finns även inbyggd telefon.
-- När vi får ett larm tar det 20--25 minuter innan vi är på plats och kan hjälpa den eller de personer som sitter fast i hissen. Vid en nödsituation kan även Räddningstjänsten i respektive kommun rycka ut.
Hissen är för de flesta en självklarhet. Den finns i de flesta hus som är mer än två våningar högt. Vanligast är den typ där hisskorgen hänger i stållinor. Men allt fler nya hissar drivs med hydraulik, där korgen trycks upp underifrån av en cylinderkolv.
I Stångåstadens fastigheter med 19 000 lägenheter i Linköping finns omkring 450 hissar med i genomsnitt 50 000 starter varje år. Men entreprenören Nordisk Hiss servar hissar även i andra kommuner i länet, både hos kommunala och privata fastighetsägare.
-- Vi har kontrollerat hur många starter en hiss gör i ett höghus på 7 plan i Mjölby. Det blev 130 000 starter på ett år. Men hissen är ett billigt transportmedel, och en tur kostar inte mer än att ta en kopia av ett papper i kopieringsmaskinen.
Tillsyn av personhissarna sker en gång i kvartalet, och besiktning varje år. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att besiktningen görs.
I varje hiss finns en skylt, som talar om när hissen är besiktigad, och när det är dags nästa gång. När en besiktning av någon anledning inte är genomförd hör hyresgästerna i regel av sig.
-- Folk reagerar om det är något galet med skylten. Då ringer de hit direkt.
Statistik från Boverket visar att cirka 10 procent av alla personhissar aldrig genomgår en återkommande besiktning. Hur är det i Linköping och övriga kommuner i länet?
-- Jag tror att de flesta ser till att hissarna besiktigas. Om inte annat finns det boende i huset som uppmärksammar om något inte stämmer. Att så många personhissar som Boverket uppger aldrig besiktigas tror jag är ett storstadsfenomen.
Jobbet som hissreparatör är inte enformigt, anser Pelle Sääv och kollegan Göran Danielsson. Det finns olika typer av hissar, och tekniken är intressant. Hissar med linor som uppfördes i bostadshus fram till 70-talet har ersatts med moderna hydraulhissar med mer lättåtkomliga maskinrum bredvid schaktet.
-- Linhissar har maskinrum i botten eller högst upp i schaktet. Men det finns räddningsutrymmen på en halv meter, som tur är.
Ett fritt utrymme under och över hisskorgen behövs eftersom det är en arbetsplats för hissreparatören. Det finns nämligen en risk att hissen oavsiktligt startar när service och reparationer utförs i gropen eller i toppen. Men det här kravet har börjat tummas på när nya hissar installeras, och det oroar Pelle Sääv.
-- Byggherrarna tycker det är dyrt att göra hissgropar, och det diskuteras också i de nya EU-direktiven att utrymmet kan minskas till tre decimeter i befintliga hus, eller till och med tas bort. När räddningsutrymmena försämras påverkas säkerheten och dessutom blir underhållsarbetet åsidosatt.
hissen
dimper bara ner i skräckfilmer