Starkt bokslut, det har varit en stående kommentar från ansvariga i Linköpings kommun de senaste åren. Plus i kassan år efter år. 2015 års bokslut är inget undantag med 190 miljoner i överskott. Samtidigt är orosmolnen också de samma. Det handlar bland annat om bristen på bostäder och brist på personal inom skolan. Till detta kan läggas en orolig omvärld som det är svårt att helt planera för. Det visade om inte annat höstens flyktingsituation.
Markeringar
En större del av kommunens överskott går till så kallade så kallade markeringar. I år är det totalt 159 miljoner som avsätts till detta. Det betyder att pengarna fördelas och används till särskilt utpekade områden. Bland annat satsas 57 miljoner på kompetensutveckling av – framförallt – lärare. Infrastrukturåtgärder får 22 miljoner och 15 miljoner går till det som den styrande majoriteten kallar en sammanhållen stad. Ytterligare områden som klimat och miljö, utveckling av det man kallar events och marknadsföring och E-hälsa får också åtskilliga miljoner.
Den exakta fördelningen av pengarna inom sina respektive områden kommer, enligt kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), i mitten av juni.
Eftersom liknande avsättningar gjorts under en lång rad år, med olika politiska konstellationer vid makten, finns det en hel markeringspengar i kassan. I dagsläget cirka 900 miljoner kronor.
– Tittar man på siffrorna, även framöver, ser det bra ut för Linköping. Det känns bra, säger hon.
Stora investeringar
Hon räknar upp faktorer som sjunkande ungdomsarbetslöshet, ökat byggande och ett starkt näringsliv i kommunen som faktorer som ger framtidshopp.
– Samtidigt vet vi att kommunkoncernen, och till viss del bolagen, kommer att behöva investera för närmare 40 miljarder inom de närmaste tio åren, säger hon.
Oppositionsledaren Paul Lindvall (M) är också glad över bokslutet. Men han varnar för att trycket på de nämnder – Omsorgsnämnden och barn- och ungdomsnämnden – som går med underskott med största sannolikhet kommer att öka.
– Trots stark ekonomi finns anledning att vara vaksam. Överskotten i bokslutet ligger exempelvis på helt andra områden än där trycket är högt, säger han.
Ingen överblick
Han menar att en stark ekonomi är bra också för att ingen i dagsläget riktigt vet hur kostnaderna för flyktingmottagande och asylmottagande kommer att ser ut.
– Vi vet att staten har aviserat att de ska vara med och finansiera en del av det här. Men det går inte i dag att överblicka de samlade kostnaderna för detta. Därför är det bra med en stark ekonomi.
Alliansen motsätter sig majoritetens satsning på en sammanhållen stad. Deras förslag är istället att ta de avsatta 15 miljonerna, plussa på med ytterligare tio miljoner och använda pengarna till migration och integration.
Det blir kommunfullmäktige som 26 mars slutgiltigt fastställer 2015 års bokslut.