Hobbe tände nattlampan – då stormade sju poliser in

I fredags vaknade Hobbe av bultande på dörren. In stormade sju poliser. Inför sin flickvän och hennes lillasyster blev han felaktigt anklagad för en rad allvarliga brott. "Jag förstod ingenting".

Både Hobbe och hans mamma Maria är förvånade och chockade över polisens agerande förra fredagen. Någon ursäkt från polisen har de inte fått, säger de.

Både Hobbe och hans mamma Maria är förvånade och chockade över polisens agerande förra fredagen. Någon ursäkt från polisen har de inte fått, säger de.

Foto: JonPix Photography/Jonathan Posluk

Linköping2021-10-01 06:00

I fredags var 16-åriga Hobbe Lindmark hos sin flickvän. Även flickvännens 13-åriga lillasyster var hemma. Ungdomarna, som hade lägenheten för sig själva, beställde kinamat och såg på film.

När de skulle gå och lägga sig tog de med sig en så kallad "Galaxylampa" från vardagsrummet in i sovrummet. Lampan styrs av en LED-projektor och bildar en färgglad stjärnhimmel i rummet. Snart släckte ungdomarna alla lysen och somnade.

Plötsligt vaknade de av att det bultade och ringde på dörren, och Hobbe gick och öppnade.

– Utanför stod sju poliser. En manlig polis tog tag i min nacke och höll fast min arm medan de andra poliserna gick in och började rota i lägenheten.

Enligt Hobbe gick poliserna igenom tvättkorgen, köksskåp och kontrollerade oöppnade spritflaskor.

Hobbe fick veta att han var misstänkt för försök till grov misshandel och försök till blåljussabotage. Han hade riktat en grön laserpekare – som kan skada ögonen allvarligt – mot patrullen, sa polisen.

– Jag var jättechockad och förstod inte vad som hände. Jag visade dem lampan och förklarade att vi inte hade lyst på någon avsiktligt, men att vi hade flyttat lampan.

Hur uppträdde du dig mot polisen? Var du kaxig?

– Inte alls. Då vet man ju att det blir värre. Jag hade ingen attityd och gjorde inget motstånd.

Innan polisen lämnade lägenheten berättar Hobbe att de tog med sig lampan i beslag och upprepade de brott han var misstänkt för.

Händelsen skedde sent på kvällen och polisen ringde Hobbes föräldrar, som missade samtalen eftersom de hade telefonerna på ljudlöst.

– Polisen hade inte lämnat något meddelande på mobilsvar. Det känns konstigt att vi inte fick någon respons när det handlar om tre omyndiga tonåringar, säger Hobbes mamma Maria.

Hon har förståelse för att polisen måste gå in med full kraft om de misstänker ett brott, men tycker att polisen borde backat när de förstod situationen.

– När de ser att det är en ung pojke i pyjamasbyxor, och två unga tjejer som är ensamma hemma, måste alla sju poliser gå in i lägenheten då?

I tisdags fick familjen brev från polisen med misstankarna uppradade.

Dagen efter ringde Maria förundersökningsledaren, och fick då veta att ärendet var nedlagt. Åklagaren menar att laserpekaren inte var något annat än en nattlampa. Både Maria, och flickvännens mamma, har anmält polisen för tjänstefel.

Lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström svarar för det inträffade:

– Som polis vet man aldrig vad man möts av bakom en dörr, och man behöver söka igenom hela bostaden för att få grepp om situationen. Sedan har vi en skyldighet att bemöta människor på ett bra sätt. Därför är det bra att man anmäler om man känner sig felaktigt bemött.

Tycker du att polisen agerat felaktigt?

– Det är svårt för mig att svara på, jag var inte där. Men jag konstaterar att anmälan om tjänstefel är nedlagd, det kommer alltså inte att inledas någon förundersökning.

Är en ursäkt från polisen på sin plats?

– Mammorna är mer än välkomna att ringa mig så kan vi prata igenom det som hänt.

Maria framhärdar att hon har bra erfarenhet av polisen, eftersom både hon och Hobbes pappa arbetar som deltidsbrandmän. Som tonårsmamma pratar hon ofta om vikten av att ha respekt för polisen.

– Men en sån här händelse tror jag förstör förtroendet för polisen. Jag är förvånad över att det kan gå så långt för en vanlig jäkla nattlampa.

Anmälan om tjänstefel

Det är Avdelningen för särskilda utredningar, SU, som utreder anmälningar om misstänkta brott mot bland annat poliser.

Åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, SÅK, beslutar om en förundersökning ska inledas eller inte.

Även om anmälan inte leder till en fällande dom kan den få arbetsrättsliga konsekvenser. Det innebär att den polisanställde till exempel kan få löneavdrag, en varning eller förlora arbetet. Om de aktuella poliserna kommer att få några sådana konsekvenser i det här fallet är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!