Den ändrade taxan infördes vid förra årsskiftet. För vintermånaderna december–februari höjdes priset till 64,6 öre/kWh, medan det i maj–september blev nästan gratis: 9,75 öre. Vår och höst hamnade priset på 50,6 öre/kWh.
Enligt Tekniska verken blir årskostnaden för en normalkund densamma. Den låga sommarkostnaden kompenserar för de höga vinterpriserna. Visserligen gör man inte av med så mycket värme i elementen sommartid, men varmvatten går det åt.
– Det slår förstås lite olika för olika kunder. För en del blir det lite billigare, för andra lite dyrare med den nya taxan. Men i snitt går det jämnt ut, säger Mile Elez, teknisk direktör på Tekniska verken.
I februari i fjol blev Tekniska verkens växel nedringd av arga kunder som fått sin första höga vinterräkning. Den här veckan börjar årets första fakturor med vintertaxa skickas ut och upprörda läsare har redan hört av sig till Corren.
– Här är det ganska lugnt än så länge, vad jag vet. I somras var det förresten inte en enda som ringde och undrade varför priset var så lågt, kommenterar Elez.
Tekniska verken motiverar de olika taxorna med att företaget vill bidra till bättre resurs- och energihushållning. Genom att höja priset på vintern uppmuntras kunderna att spara energi – till exempel genom att tilläggsisolera eller sänka inomhustemperaturen.
Minskad fjärrvärmeanvändning på vintern är lönsam för både kunder och klimat. Kalla vinterdagar måste Tekniska verken ibland ta till olja och kol när värmen från avfallsförbränningen inte räcker till. Sommartid har bolaget tvärtom spillvärme från Gärstad som nästan gratis kan pumpas ut i systemet.
– Vi har ännu inte gjort någon analys för att se om taxorna fått privatpersoner att ändra sitt beteende. Men för de stora bostads- och fastighetsbolagen införde vi sommar- och vintertaxor redan för sex år sedan och där ser vi att många vidtagit åtgärder. De har till exempel isolerat vindar och bytt till bättre växlare, säger Mile Elez.
Vid årsskiftet höjdes fjärrvärmetaxorna till 66 öre/kWh på vintern, 9,80 på sommaren och 51,6 höst och vår. Det är en höjning på i snitt 1,3 procent.
– Men fjärrvärmen är billig i Linköping. Av de tio största städerna i Sverige är det vi som är billigast, följt av Norrköping. Generellt är det kommuner med avfall som basbränsle som ligger lågt, säger Elez.