Hög lön för litet uppdrag

Drygt fyra miljoner kronor, 200 semesterdagar och en halv miljon kronor i pensionsavsättning. Det är vad Jörgen Öckinger har fått för sina två kommunala vd-uppdrag mellan 2008 och 2012. I bolag som saknar både anställda och större verksamhet.

LINKÖPING 20081218
Ett slag för Linköping. Invigning av nytt Aerocenter, vid Linköpings flygplats.
Paul Lindvall och Lena Micko vid invigningen. Jörgen Öckinger VD för FlygMex.
Bild Jeppe Gustafsson

LINKÖPING 20081218 Ett slag för Linköping. Invigning av nytt Aerocenter, vid Linköpings flygplats. Paul Lindvall och Lena Micko vid invigningen. Jörgen Öckinger VD för FlygMex. Bild Jeppe Gustafsson

Foto:

LINKÖPING2013-10-12 07:20

När Jörgen Öckinger gick från tjänsten som ekonomidirektör i Linköpings kommun till uppdraget som vd i Flygmex och Resmex höjdes hans månadslön med nästan 15 000 kronor. Lönen beviljades av dåvarande styrelseordförande Paul Lindvall (M), som förra veckan sa så här till Corren, apropå de höga vd-lönerna i bolagen:

– De som söker vd-tjänsterna kommer ofta från högre lönelägen och det är svårt – om styrelsen har hittat rätt person – att säga att tjänsten är din men du får gå ner i lön.

Förutom lönelyftet fick den nye vd:n även 40 semesterdagar och cirka 100 000 kronor i pensionsavsättning om året. Uppsägningstiden var sex månader från båda sidor.

2011 och 2012 arbetade vd:n endast 80 procent, men fick trots det både full lön och löneförhöjning.

Lindvall pekas ut

En person med insyn, som inte vill avslöja sitt namn, menar att Öckinger förhandlade sina villkor direkt med Lindvall, utan styrelsens påverkan.

– Jag har själv sett hur det gått till, hans löneutveckling är en spikrak väg uppåt. Det är väldigt magstarkt, säger han.

Ytterligare en invändning från samma person är lönen i förhållande till Resmex storlek.

– Bolaget har inte den digniteten att man ska ha några höga vd-löner. Det finns inga anställda, det var bara Jörgen, säger han.

Köper mark

Flygmex och Resmex uppdrag består i att köpa och exploatera mark runt resecentrum respektive Linköpings flygplats (se kartan för genomförda köp). Under fem års tid har Jörgen Öckinger köpt totalt tio mindre kvarter eller tomter.

I hans uppdrag har också ingått att stötta kommunledningskontoret med frågor som rör ekonomi, organisation och bolag. Någon extra ersättning för detta har inte utgått.

När Jörgen Öckinger pensionerades förra hösten omvandlades vd-uppdraget i Resmex till en tilläggstjänst värd 10 000 kronor i månaden. Den innehas numera av Johan Kristiansson, även vd för det kommunala bolaget Sankt kors fastighets.

Ny vd för Flygmex blev Camilla Lejon, men hon fick dessutom ytterligare ett bolag (dotterbolaget Linköpings city airport) och hela den civila flygmarknaden att koncentrera sig på.

Sedan förra hösten har den nyblivne pensionären anlitats av Resmex på konsultbasis sammanlagt 35 timmar, bland annat för att sitta i juryn i arkitekttävlingen för det nya resecentrumet.

Framtiden oviss

Under våren har kommunen utrett huruvida Resmex ska fortsätta som bolag eller om uppdraget kan skötas av kommunen själv. I ett styrelseprotokoll från det kommunala moderbolaget Linköpings stadshus i juni står att ”bolaget kommer att finnas kvar men med en begränsad roll” och att nytt ägardirektiv ska tas fram. Frågan om Resmex framtid kommer upp i kommunstyrelsen inom ett par veckor.

Den person som Corren har pratat med är inte förvånad.

– Har du en gång bildat ett bolag blir du aldrig av med det, säger han.

Även ur Flygmex protokoll framgår att det råder en viss förvirring om vem som ska göra vad. Senast i september diskuterade styrelsen om det är Flygmex eller kommunen som ska hantera etableringen av intresserade företag i den enda fastigheten som köpts utanför flygplatsområdet (Tannefors 1:88).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om