Söktrycket till landets universitet och högskolor har i år varit högt. Totalt valde över 402 000 behöriga personer att söka till universitet eller högskola, en ökning på åtta procent gentemot förra året.
Till Linköpings universitet sökte totalt 52 692 personer, en ökning på 11,8 procent från förra året. Karin Axelsson, prorektor på Linköpings universitet, ser resultatet som glädjande.
– Jag tror att det är flera saker som spelar in. Ett litet kärvare läge på arbetsmarknaden gör förstås att fler unga som har gått ut gymnasiet ser studier som ett alternativ. Sen varför vi har en större ökning än landet, det får man ju hoppas betyder att vi har attraktiva utbildningar och att man ser Linköping och Norrköping som intressanta studieorter.
Söktrycket har gjort att även antalet antagna har ökat, från 16 754 förra hösten till 18 383 i år – en ökning med 9,7 procent. De mest populära utbildningarna på LiU är civilingenjör i industriell ekonomi, läkarprogrammet och civilekonomprogrammet, både i antal antagna och reserver. Något som är föga förvånande enligt Karin.
– Här ser vi generellt att program med en tydlig yrkesroll där man vet vad man blir är mest attraktiva här. Jag tror att unga idag vill veta vad man ska bli och att det finns en arbetsmarknad och möjligheter för jobb, säger hon.
Finns det några utbildningar som har minskat i popularitet?
– Eftersom vi fick ett högre söktryck och ökade så mycket, hade de flesta utbildningar likvärdigt eller fler antal sökande. Så vi har ingen riktig kraftig förändring i negativ riktning.
En utbildning som däremot har ökat rejält sedan förra året är det tekniskt-naturvetenskapliga basåret. Basåret har funnits i många år på Campus Valla i Linköping, men förra året startade universitetet utbildningen vid Campus Norrköping med, som i år har 73 procent fler antagna.
Vad är anledningen till att ni har tagit in fler än förra året?
– Det beror på ett ökat söktryck.
Den tydligaste trenden Karin ser är dock inte bland universitetets program.
– Det vi ökar procentuellt mest på är fristående kurser på distans. Förklaringen ligger säkert i att det är mycket fokus på livslångt lärande nu, att man läser även som yrkesverksam för att öka kompetensen. Det är en trend som kommer hålla i sig tror jag.