Högt vattenstånd i Roxen

SMHI utfärdade redan i fredags en klass 1-varning för höga vattenflöden i Motala ström, Roxen och Glan. I nuläget är det främst problem i Roxen där vattnet ligger högre än normalt för årstiden.

Foto:

Linköping2013-01-07 15:14

Vakthavande hydrolog Gustav Carlsson säger att man till en början befarade mycket höga flöden med start under måndagen och att man därför i god tid ville varna allmänheten för dessa.

Efter kontakt med Tekniska verken är situationen inte längre akut och det finns i nuläget ingen risk för översvämningar i Motala ström varpå varningen drogs in senare under dagen. Däremot är vattenståndet fortsatt mycket högt i Roxen, 34,06 meter över havet och en klass 1-varning utfärdas när nivån överstiger 33,9 meter.

– Kulmen är nådd och vad vi kan se kommer inte sjön att stiga mer, säger Ola Palmquist driftchef för Tekniska verkens vattenkraft.

Ökad nederbörd

Snömängden från i fjol, som nu till stor del smält undan, är en orsak till det höjda vattenståndet. En annan är ökad nederbörd sedan förra sommaren.

Framför allt, säger Palmquist, rinner också mycket smältvatten från Svartån ut i Roxen medan vatten från Stångån rinner långsammare tack vare omkringliggande skogslandskap.

I dagsläget ser han ingen stor risk för översvämningar, men ännu är inte faran över helt.

– Om det kommer mycket snö under januari och februari kan vi få en ny rejäl vårflod, säger Ola Palmquist.

Gunvor Ekberg, bort cirka 50 meter från Roxens strand i Sättuna. Hon berättar att sjön för många år sedan svämmade över så kraftigt att de förra husägarna fick ner vatten i källaren. Så illa har det inte gått sedan dess, men visst märker hon av kraftiga nivåskillnader under årets olika årstider - och allra helst nu.

– Där borta ligger en sten man kan klättra upp på och fotografera ifrån, men nu syns den inte ens, säger hon och pekar med ena handen mot den frusna sjön. Det enda som syns på platsen är en fastfrusen träbåt.

Går inte att se

Även bryggan är delvis täckt av is och det går inte att ta sig ut på den.

Gunvor Ekberg berättar att hon sommartid brukar promenera med barnbarnen längs sandstranden. Var den ligger går inte att se, mörk is ligger framför våra fötter och det är svårt att avgöra hur djupt det är till botten.

Även om hon inte är särskilt orolig över att området ska svämma över helt säger hon att vattnet stiger ytterligare i området i samband med vårfloden. Då når det ända upp till områdets grillplats.

– Jag går ogärna här nere då för det är jätteblött och kladdigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om