Den gröna skatteväxlingen som socialdemokraterna och miljöpartiet enats om, och som beslutats av riksdagen, innebär att fordonsskatten höjs med 340 kronor för bensinbilar i den vanligaste viktklassen (tjänstevikt 1 500 kg) och med 110 kronor för dieselbilar.
Dessutom blir det dyrare att tanka bilen efter nyår. Bensinskatten höjs med 19 öre per liter (inklusive moms), och dieselskatten med 38 öre. En medelbilist som kör 1 500 mil per år får ökade bensinkostnader med cirka 300 kronor, medan dieselbilen, med körsträckan 2 000 mil, blir 760 kronor dyrare i driftskostnader.
-- Det är högst ovanligt att både fordonsskatter och bränsleskatter höjs samtidigt, och det gör att den totala bilkostnaden ökar rejält, säger Terje Eklund, som är bilkostnadsexpert på Motormännens riksförbund.
Han anser att de rörliga kostnaderna är mest kännbara för bilkonsumenterna. Det är den mest påtagliga kostnaden i bil-ägandet. Bensinpriset är fortfarande på en hög nivå, men har ändå gått ner de senaste veckorna tack vare dollarfallet och en ökad oljeproduktion.
-- Skatter utgör naturligtvis en stor del av bilkostnaderna, men bilens värdeminskning är den enskilt absolut största utgiftsposten. Den står för bilens halva årskostnad. Men det tänker inte bilägaren så mycket på. Det är först när det är dags att byta bil som kostnaden är aktuell, säger Terje Eklund, som håller på att sammanställa Motormännens årliga bilkostnadskalkyl för 2005.
För normalbilisten som kör omkring 1 500 mil per år är den genomsnittliga milkostnaden i år mellan 30 och 59 kronor beroende på bilens storlek och prisklass. Men räkna med att den kostnaden stiger nästa år.
Den totala bilkostnaden för exempelvis Saab 9-3 beräknas till 43,82 kronor per mil, varav halva den kostnaden är värdeminskning. En Volvo V70, Sveriges mest sålda bil, kostar 52 kronor per mil.
Toyota Corolla, sexa på nybilarnas tio-i-topp, har en ägarkostnad på 56 000 kronor per år, eller 37 kronor per mil. Värdeminskningen är 17 kronor per mil.
-- Bilarnas andrahandsvärde har stadigt sjunkit under de senaste åren. Värdeminskningen beror på en ökad privatimport, och därför har bilhandlarna tvingats anpassa sig till de lägre prisnivåer som råder i Europa.
Redan i januari får bilägarna betala en del av nya fordonsskatten. Utdebiteringen gäller mellanskillnaden på gamla och nya skatten. En bilägare med slutsiffra 7 får exempelvis betala hela tilläggsbeloppet. Är slutsiffran 3 i registreringsnumret behöver man bara betala för sex månader fram till nästa uppbördsmånad. För de flesta bil-ägare handlar det om ett par hundralappar.
-- Det är första gången sedan 1996 som fordonsskatten höjs generellt. Jag minns att det den gången gick ganska smärtfritt. Det fanns bilägare som hörde av sig och var besvikna över att de fick betala fordonsskatt redan i januari. Men det är slutsiffran som styr hur mycket man behöver betala in, säger Elice Backlund på Bilregistret i Örebro.
Totalt berörs 2,8 miljoner fordon, personbilar, bussar och lastbilar, av skattehöjningen. För lätta lastbilar och bussar är höjningen 40 procent.
Den gröna skatteväxlingen innebär att skattehöjningen växlas mot högre grundavdrag för den som tjänar mellan 58 400 och 271 000 kronor per år. Det ger en skattelättnad på 600-800 kronor per år för låg- och medelinkomsttagare. Men det handlar inte bara om pengar. Genom att bilkostnaderna ökar vill man styra över resorna till kollektivtrafiken för att på så sätt värna om miljön.
Hur påverkas du av dyrare bilkostnader?
Per Gustafsson, metallarbetare, Linköping:
-- Allt blir bara dyrare, och inkomsterna hänger inte med. Jag tycker det är för djävligt. Jag kör omkring 1 000 mil om året, bland annat för att storhandla. Men till jobbet cyklar jag.
Elna Holm, pensionär, Linköping:
-- Man är så van vid skattehöjningar, och tyvärr så går det inte att göra något åt det. Men jag kör inte mycket bil på vintern. Fordonsskatten är redan dyr, och ligger på över 1 000 kronor per år.
Gunnar Johansson, pensionär, Linköping:
-- Jag kör inte så mycket bil, det blir väl 500 mil om året. Men trots att bilen står still ganska mycket höjs ju fordonsskatten. Det är inte bra.
Anders Strand, tekniker, Linköping:
-- Jag har tjänstebil, och berörs inte av fordonsskatten. Men bensinen betalar jag, och det blir en rejäl höjning eftersom jag kör omkring 3 000 mil om året. Det är fult att man lägger moms på skatten.