De privata hyresvärdarna Victoria Park och Botrygg har redan kommit överens med hyresgästföreningen om höjningar på 0,68 procent från 1 april i år. Vilken nivå Stångåstaden siktar på kan vdn Fredrik Törnqvist inte berätta.
– Vi har en överenskommelse med Hyresgästföreningen att vi inte ska avslöja innehållet under pågående förhandling, men vi vill göra en höjning.
Samtidigt som ränteläget är extremt gynnsamt, elpriset lägre än på länge och Stångåstaden har haft en uthyrningsgrad på 99,9 procent menar Fredrik Törnqvist att det finns kostnader som motiverar en höjning.
– Bostadsbolagen har bra förutsättningar, men vi har vissa kostnader som ökar. Vi har löpande avtal som är kopplade till lönekostnadsindex, det är vissa taxor som har gått upp och vi har en utveckling av byggkostnaderna som påverkar kostnaden för underhåll och reparationer.
Jämfört med den som äger sin bostad är skillnaden tydlig. Enligt statistik från SCB som bolåneföretaget SBAB sammanställt har kostnaden för en bostadsrätt gått ner med över 30 procent sedan 2008. Samtidigt har Stångåstaden höjt hyrorna med cirka tolv procent.
– När man jämför kostnaden mellan att äga och hyra är det viktigt att komma ihåg att när man äger tar man mycket större risker än när man hyr. Priserna kan gå ned, räntorna kan gå upp, tvättmaskinen kan gå sönder och så vidare, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.
Tittar man närmare på siffrorna i jämförelsen ser man att kostnaden för en bostadsrätt varierar mycket mer än för hyresrätten och att den största sänkningen kom 2008 i samband med bankkrisen.
– Hyr du så kan du alltid lämna lägenheten med någon månads varsel. Äger du så kan du inte vara säker på att du får lägenheten såld meddetsamma. Sammantaget gör det att om vi jämför två likadana bostäder så är det rimligt att det är betydligt dyrare att hyra än att äga, menar Tor Borg.
Fredrik Törnqvist tycker det är svårt att svara generellt på om det är rimligt att kostnadsutvecklingen går åt olika håll och att skillnaden är så stor som 40 procent.
– Om man tittar på hela hyresbranschen har vi haft en lägre hyresutveckling än snittet för Sverige. Men det är ändå många kostnader som dragit iväg.
Det motsägs i någon mån av årsredovisningen från 2014 som visar att driftskostnaderna gått ner sedan 2010. Att jämföra underhållskostnader utifrån årsredovisningen är svårt då den beror på vilka satsningar Stångåstaden väljer att göra.
I onsdagens förhandlingar kunde parterna inte nå en överenskommelse om hyresnivåerna för 2016. Onsdag 13 april träffas Hyresgästföreningen och Stångåstaden för en ny förhandlingsrunda.
bankt.olsson@corren.se