Höll tonåring avskild – får kritik av IVO

En pojke som var omhändertagen hölls avskild i ett HVB-hem. Men instängningen var inte tillåten. Socialnämnden får kritik på flera punkter för hur pojken har hanterats.

Avskildhet får bara ske på vissa HVB-hem

Avskildhet får bara ske på vissa HVB-hem

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

LINKÖPING2017-06-24 21:30

Pojken skulle få vård eftersom han varit inblandad i allvarliga händelser med hot och våld, och för att föräldrarna inte kunde ha hand om honom utan insatser.

Socialnämnden i Linköping beslutade att pojken skulle omhändertas och placeras i ett HVB-hem (hem för vård och boende). På hemmet bestämde personal att pojken skulle hållas avskild från andra unga där och beslutet godkändes av socialnämnden.

Men avskildhet får bara ske på vissa HVB-hem. Det aktuella hemmet hade inte rätt att fatta beslut av ”frihetsberövande karaktär”, skriver Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som granskat pojkens fall och riktar kritik mot Linköpings kommun. ” Handläggningen visar på avsaknad av kunskap om gällande bestämmelser hos socialnämnden. Detta är en brist av allvarlig karaktär” skriver IVO i sin kritik.

Efter vården på HVB-hemmet var pojken inblandad i allvarliga händelser där hot och våld förekom. Flera orosanmälningar kom till socialförvaltningen om pojkens situation. Den ansvariga socialsekreteraren ville låta pröva om pojken skulle omhändertas enligt Lagen om vård av unga (LVU). Ansvarig chef beslutade att man istället skulle vänta på en ny vårdplacering.

”IVO anser att ledningens ställningstagande var, mot bakgrund av den kännedom som fanns om pojkens behov, anmärkningsvärt” skriver IVO.

IVO har redan i ett tidigare fall riktat kritik mot socialnämnden och Linköpings kommun och krävt att vården av unga som lämnat HVB-placeringar ska skötas bättre.

Anita Lhådö, chef för socialförvaltningen, säger att utbildningsinsatser för socialnämnden och förvaltningens personal har gjorts och är på gång för att undvika att de fel som IVO kritiserar sker igen.

– I grunden handlar det om kunskap till våra medarbetare och chefer för det är ju de som lägger fram förslag till socialnämndens politiker. Vi tar på oss det här på tjänstemannasidan, säger Anita Lhådö.

Hon vill inte kommentera det enskilda chefsbeslutet om att inte omhänderta pojken enligt LVU.

– Men generellt gör handläggare ett förslag och om chefen bedömer att omhändertagandet inte kommer att gå igenom (hos socialnämnden, reds anm) så föreslår man andra åtgärder, till exempel öppenvård, säger Anita Lhådö.0

IVO har nu öppnat en granskning av det aktuella HVB-hemmet som höll pojken i avskildhet trots att man inte hade rätt att fatta sådana beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om