Hon ändrar sin kost för miljön

Vegansk ost har ingen bra smältförmåga. Därför blir bristen på vanlig ost jobbigast när Linnea antar utmaningen – en månad med vegankost.

Utmanare. Under en månads tid ska Linnea Jägestedt äta veganskt.

Utmanare. Under en månads tid ska Linnea Jägestedt äta veganskt.

Foto: Jenny Kallio

LINKÖPING2016-11-01 05:30

Djurrättsalliansen ligger bakom det återkommande projektet ”Veganutmaningen”. Här ska deltagarna utmanas och coachas i att äta veganskt under en månad, med start i dag på Internationella Vegandagen. Via Facebook delas recept, peppas och svaras på frågor av såväl matkreatörer och dietister som läkare. En som ska testa veganskt är 26-åriga Linnea Jägestedt i Linköping.

Hur kommer det sig?

– Jag blev inbjuden till Veganutmaningens Facebooksida av en vän som redan är vegan. Det känns kul och skönt att bli coachad av deltagare och specialister. Som ny vegan måste man vara uppmärksam på ingredienser, exempelvis ägg- och mjölkpulver. Det kan vara svårt att ha koll på i början som vegan.

Varför veganism?

– För mig är det främst av miljömässiga skäl. Om vi drar ned på mjölk- och äggproduktionen skulle koldioxidutsläppen minska väldigt mycket. Men självklart är det även av etiska skäl, och då tänker jag främst på mjölkproduktionen. Våra kor är framavlade för att få så stora juver som möjligt. De skaver och kalvarna tas allt för tidigt från sina mammor. Dagens framavling är absurd.

Ett argument för mjölk- och köttproduktion är de öppna landskapen.

– Det finns studier som visar på positiva effekter om delar av vårt öppna landskap skulle växa igen med skog, till exempel skulle vi få mer syre. Vissa öppna landskap finns dessutom kvar, även om vi slutar producera animaliskt. Här i Sverige är vi duktiga på raps- och spannmålsodling. Man kan se på frågan på två olika sätt, helt enkelt.

Hur är veganutbudet i butikerna?

– Det finns ingen helt vegansk butik, men utbudet blir bättre och bättre. I takt med att veganerna blir allt fler är de med och påverkar utbudet i butik. På Facebooksidan ”Veganer i Linköping” tipsar människor varandra om nya veganska produkter i affären, eller på en restaurang. På så sätt kan alla deltagare köpa produkten för att visa att vi vill ha mer veganskt.

Blir omställningen stor, tror du?

– Nja, jag är redan vegetarian så klivet till en kost helt utan animaliska produkter känns inte stort. Jag försöker redan i dag tänka på att äta mer veganskt. Det ska bli kul att gå all in en månad. Jag har försökt få med mig sambon, men han är inte intresserad. Köttätare som han är.

Linneas favoritröra

"Den här bönröran med rotfrukter och chipotle gör jag ofta. Den funkar bra till tacos, istället för köttfärs, i enchiladas och som pajfyllning. Jättegott och kryddigt!"

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot (100 g)

2 palsternackor (400 g)

1 sötpotatis (200 g)

500 g krossade tomater

2 tsk chipotlepaste

ca 2 dl vatten

2 tsk oregano

2 tsk spiskummin

1 tsk kanel

1 burk svarta bönor (400 g)

1 tsk kakao

ev färsk oregano till garnering

1 tsk salt

2 msk olivolja till stekning

Gör så här: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morot, palsternacka och sötpotatis i centimeterstora tärningar.

Fräs lök och vitlök glansiga i hälften av oljan i en kastrull cirka 3 minuter. Tillsätt rotfrukterna, höj värmen och tillsätt resten av oljan. Fräs ca 3 minuter, tills rotfrukterna fått lite färg.

Tillsätt krossade tomater, chipotlepaste, kryddorna samt vatten. Låt koka på medelvärme ca 10 minuter utan lock, tills grönsakerna är lagom mjuka.

Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönor, kakao och salt. Strö gärna över oregano vid servering.

Gratinera gärna bönröran med 50 g riven salladsost och 50 g riven mozzarella ca 5 minuter, 225°C grill (för 4 port). För att göra laktosfritt: använd laktosfri salladsost eller färskost. För att göra mjölkproteinfritt: ersätt salladsost eller mozzarella med tofu.

ICA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om