Sedan början av förra året har hon haft ett tillfälligt uppdrag som rektor för skolan – ett uppdrag som förlängts en gång.
Till årsskiftet tillträder hon sin tjänst och lämnar därmed de uppdrag hon varit tjänstledigt från, bland annat tjänsten som kvalitetskoordinator för skolor som ingår i den så kallade enskilda gruppen inom kommunen. Enkelt uttryckt de kommunala ”friskolorna”.
Atlasskolan har genomgått en del förändringar det senaste året. Inte minst beroende på den brand som till stora delar gjorde skolan obrukbar och skickade ut eleverna på olika håll. De yngre eleverna är tillbaka på garnisonen och inom kort ska den sista ombyggda delen av skolan tas i bruk. För högstadieeleverna blev flytten permanent. I dag finns de fortfarande kvar på Anders Ljungstedts gymnasium men kommer – när Elsa Brändströms skola står klar – flyttas dit. Förmodligen till höstterminen 2015, men då med en ny rektor, Maria Esbjörnsson.
Monica Shaffeir är glad över att hon – i och med sin ordinarie tjänst – kan börja ett mera långsiktigt arbete. Hon ser fram mot att iscensätta alla idéer som finns skolan
– Det är ju lite skillnad på hur man formar verksamheten för en termin i taget eller för en längre period. Nu kan jag vara mera strategisk i min planering , säger hon.
Hon är positiv till den utveckling som skolan tagit, trots att det under våren framkom en hel del kritik – men också oro – från föräldrar som inte gillade beslutet att skolan inte längre skulle erbjuda möjligheten att studera enligt den läroplan som styr skolgång inom ramen för The International Baccalaureate.
– Våra lärare mäktade helt enkelt med att betygssätta eleverna i två system – det svenska och IB – säger hon. Därför togs det beslutet.
Något större förändring i själva skolarbetet har det inte inneburit eftersom IBO:s läroplan till stora delar överensstämmer med den svenska läroplanen.
Skolan har också vässat sin språkprofil och ska erbjuda moderna språk – alltså franska, tyska och spanska – från årskurs fyra. Normalt börjar man den undervisningen i årskurs sex.
– Det betyder att när eleverna kommer till nian så har de redan avslutat första kursen på gymnasiet, säger hon.
Hon ser också att skolan är ett naturligt val för alla de barn som kommer med sina gästarbetande föräldrar som kanske jobbar på US, Saab eller universitetet.
– Vi erbjuder två grupper, en för mindre och en för lite större barn och här förs undervisningen på engelska.