Hon får jobbet efter SD:s uppmärksammade annons

Rina Blomberg, doktorandombud på Linköpings universitet, får jobbet som en av Sverigedemokraternas toppolitiker i Region Östergötland. Detta efter en uppmärksammad jobbannons. "Det är ett underbetyg", säger Kaisa Karro (S).

Linköpingsbon Rina Blomberg blir Sverigedemokraternas nya gruppledare i Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd.

Linköpingsbon Rina Blomberg blir Sverigedemokraternas nya gruppledare i Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd.

Foto: Privat/Dennis Petersson/bildmontage

Linköping2024-04-22 05:00

Nyheten i korthet

  • Rina Blomberg, doktorandombud vid Linköpings universitet, har valts till en av Sverigedemokraternas toppolitiker i Region Östergötland efter en ovanlig rekryteringsprocess som involverade en offentlig jobbannons.
  • Blomberg kommer att tjäna 70 procent av en riksdagslön och kommer också att väljas in i regionstyrelsen. Hon har tidigare varit aktiv inom Liberalerna och menar att hennes bakgrund som forskare var meriterande för Sverigedemokraterna.
  • Oppositionspolitiker kritiserar Sverigedemokraternas rekryteringsprocess och menar att den ändrar reglerna för politiska uppdrag. SD försvarar dock sina handlingar och menar att de bara letar efter den mest kompetenta kandidaten för jobbet.

För drygt en månad sedan gick SD:s riksdagsledamot Sven-Olof Sällström bort efter en tids sjukdom. Hans ersättare blev den östgötska politikern Göran Hargestam, som bland annat var partiets gruppledare i Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd. För att hitta en ny gruppledare valde SD i Region Östergötland att gå ut brett och publicera en jobbannons – istället för att hitta en kandidat i de egna regionpolitikerleden. Ett ovanligt tillvägagångssätt.

undefined
Rina Blomberg valdes till ledamot i både hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen på regionfullmäktiges sammanträde i tisdags.

Nu står det klart att det är den 49-åriga Linköpingsbon Rina Blomberg som får uppdraget. Hon har en akademisk bakgrund som bland annat forskare och universitetslärare och under de senaste åren har hon varit doktorandombud för alla doktorander på Liu. Hennes arvode blir 70 procent av en riksdagslön – en lön som för tillfället ligger på 75 500 kronor. Hon väljs också in i regionstyrelsen.

– Det var egentligen inget som jag förväntade mig. Jag är medlem i SD och jobbannonsen skickades ut som ett medlemsutskick. Först tänkte jag väl inte mer på det men sen, efter ett par dagar, fick jag ett sms med samma annons och då tänkte jag: "ja men varför inte". Jag hade ändå för avsikt att börja jobba ideellt för partiet närmare valet och jag har alltid varit väldigt intresserad av politik. Så det här var en öppning som man kanske aldrig får igen, säger Rina Blomberg.

Hon var under en kort period, mellan åren 2009 och 2010, aktiv inom Liberalerna i Linköpings kommun. Framförallt i valrörelsen.

– Jag tror inte att det var mina politiska erfarenheter som SD såg som meriterande utan min bakgrund som forskare. Det har gett mig verktyg för ett högt kritiskt tänkande, en hög analytisk förmåga och det har gett mig omfattande kunskaper i att avläsa statistik. Att gå igenom rapporter och handlingar, och tänka kritiskt, är något som politiker gör dagligen, säger Rina Blomberg.

Vad ser du som din viktigaste uppgift i din nya roll?

– Först och främst handlar det om att plugga, plugga, plugga – att sätta mig in i alla handlingar och detaljer så mycket jag kan. Tyvärr finns det begränsat utrymme just nu, på grund av det svåra ekonomiska läget, så nu gäller det att verkligen samverka och samarbete för att vända utvecklingen. Men i fortsättningen är mitt mål att genomföra en bra politik för SD på en systemnivå gällande hälso- och sjukvårdsfrågor.

undefined
Oppositionsrådet Kaisa Karro (S) är kritisk till att regionfullmäktiges arbetsordning nu ändras. Partiet vill dock att personer, som har ett politiskt uppdrag på minst 40 procent men som inte sitter i regionfullmäktige, ska kunna ställas till svars av regionfullmäktiges ledamöter.

Rina Blomberg valdes till sina politiska uppdrag på regionfullmäktiges (rf) sammanträde i tisdags. På samma sammanträde riktades kritik mot SD:s tillvägagångssätt i rekryteringen och dessutom fattades ett beslut som fick samtliga oppositionspartier att protestera. Efter en omröstning, som slutade 51 mot 50, ändras nu reglerna för rf. Det innebär bland annat att en person som har ett politiskt uppdrag på minst 40 procent, men som inte är vald till rf av östgötarna, ändå tillåts uttala sig i rf.

En förändring som oppositionen menar görs efter SD:s rekrytering.

– En arbetsordning (reglerna för rf) ska vara ett dokument som är allmängiltigt för alla partier. En sån produkt har vi dessvärre inte att ta ställning till i dag. Vi har ett dokument som med kirurgisk precision är skräddarsytt för SD. Det gör mig besviken att etablerade partier går med på förändringarna och jag undrar i mitt stilla sinne vad som blir nästa steg för att ge SD mer makt, sa oppositionsrådet Kaisa Karro (S) på sammanträdet och fortsatte:

– Det handlar om att SD får fri lejd att rekrytera någon utifrån. För det första är det ett rejält underbetyg för SD:s egen politikergrupp. För det andra urholkas det fina med att få ett förtroende av östgötarna.

undefined
"Det är ur demokratisynpunkt ett tveksamt förfarande", säger Kerstin Sjöberg (C) om SD:s rekryteringsprocess.

Hennes partikollega Martin Tollén (S) menade att det finns en skillnad mellan SD:s rekrytering och andra politiker som tidigare fått uttala sig i rf utan att vara valda ledamöter.

– Då har det hela tiden varit personer som fått ett uppdrag och ansvar från rf och därför behövt att svara upp i debatterna. Det är inte fallet nu. Så det finns en tydlig skillnad, sa han.

Även Centerpartiets Kerstin Sjöberg var kritisk:

– Rf är det högsta beslutande organet. Ledamöter och ersättare har fått sin position via allmänna val. Föreslagen ändring ger möjlighet för en annan väg där ett parti utifrån sitt eget omdöme kan plocka in en person som väljarna inte haft kännedom om.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) håller inte alls med om oppositionens kritik. "Vi går också ut brett i vår rekryteringsprocess. Jag tycker att varje enskilt parti själva ska få ta ansvar för hur de tillsätter sina politiska uppdrag", säger hon.

Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, har en helt annan bild av situationen:

– Jag tycker inte att det handlar om att skräddarsy något utan det handlar om att vi inför den här mandatperioden införde det vi kallar för förtroendetid, både åt majoriteten och oppositionen, för att bredda möjligheten för fler partier att vara pålästa. Det behöver inte vara personer som är valda till rf och alternativet hade varit att vid varje sammanträde ställa frågan till fullmäktige om dessa personer får uttala sig. Då tyckte vi att det var enklare att lägga in det i arbetsordningen. Jag tycker inte att det är konstigt.

Men ni gör den här förändringen samtidigt som SD gör den här rekryteringen.

– Det är klart att vissa saker kommer till sin dager när förändringar sker men jag ser inget konstigt i att tillåta en individ att yttra sig i rf. Samtidigt har Liberalerna precis rekryterat ett nytt regionråd och den personen sitter inte heller i fullmäktige.

Richard Svensson, gruppledare för SD i rf, är inne på samma linje.

– Det är inte skräddarsytt åt oss. Alla partier ges samma möjlighet. Även oppositionen har förtroendetid. Jag anser att oppositionen bara försöker plocka billiga politiska poäng, säger han och fortsätter:

– Arbetet med arbetsordningen har pågått under en längre period, även innan Göran Hargestam blev riksdagsledamot. Det vet oppositionen mycket väl om.

undefined
Richard Svensson, gruppledare för SD i regionfullmäktige, är nöjd med rekryteringen av Rina Blomberg. "Det här handlar om att det ska vara rätt kvinna på rätt plats", säger han.

Hur bemöter du Kaisa Karros kritik mot er rekryteringsprocess?

– Det finns lämpliga kandidater i vår politikergrupp men det här handlar om att hitta rätt person på rätt plats. Vi är framförallt glada över att kunna utvidga gruppen med fler kompetenser. Vi är supernöjda med rekryteringen av Rina. Hon har varit doktorand och haft mycket kontakt med regionens verksamheter under många år. Den bakgrunden kommer vi ha stor nytta av.

Du ser inget problem med att politiker som inte valts av östgötarna får såna här viktiga uppdrag?

– Nej. SD har fått förtroendet av östgötarna. Då får vi ta fram det bästa laget och den bästa kompetensen för att kunna göra det bästa vi kan. Det är fler partier som har personer i hälso- och sjukvårdsnämnden som inte sitter i rf.

Karta: Region Östergötland, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!