Hon kan bli Årets IT-tjej i stor tävling

Vera Antonov från Linköpings universitet kan få titeln Årets IT-tjej 2018. Om några veckor avgör IT-jätten Microsoft vem av de tio tävlande som vinner utmärkelsen.

Förväntansfull. Vera Antonov ser en chans att nå ut till många tjejer och kunna påverka dem att övergäa it-branschen, om hon blir utsedd till Microsofts prisvinnare.

Förväntansfull. Vera Antonov ser en chans att nå ut till många tjejer och kunna påverka dem att övergäa it-branschen, om hon blir utsedd till Microsofts prisvinnare.

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2018-03-11 12:00

– Det var spännande och jättenervöst att träffa Microsofts representanter. Nu kan jag bara vänta och se hur det går, säger Vera Antonov.

Hon studerar andra året på utbildningen för innovativ programmering vid Linköpings universitet och hon tävlar om utmärkelsen Årets IT-tjej mot nio andra unga kvinnor vid olika lärosäten i landet.

Microsoft delar ut priset för 16:e året i rad. Den som vinner titeln får under ett år vara ambassadör för IT-tjejer med stöd av Microsoft och jobba för att sprida intresse och kunskap om IT-relaterade utbildningar bland unga tjejer i grundskolor och gymnasier.

Under 2016 var andelen kvinnor inom IT-branschen 28 procent av alla anställda, enligt uppgift från IT- och telekomföretagen – en sänkning med fyra procent från året innan. Ett problem för branschen, anser Microsoft.

Vera Antonov tycker att det är konstigt att utvecklingen går åt det hållet eftersom branschen skriker efter duktiga programmerare och gärna vill anställa kvinnor – samtidigt som hon förstår vad det kan bero på.

– Nästan alla ämnen som kan studeras på universitetet har man redan provat i lägre åldrar och känner till, som matte, teknik, fysik, samhällskunskap ... Då kan det nog vara ett stort steg för många att välja en hel utbildning med programmering, om man inte vet vad det innebär, säger hon.

Många bär också med sig en stereotyp bild av hur en programmerare ”ska vara”. En kille med närmast nördigt dataintresse, som alltid spelat dataspel och själv kodat och programmerat hemma.

– Jag hade också en sån bild. Och jag fick även höra av folk runt mig att jag inte kunde börja en programmeringsutbildning när jag inte haft ett intresse av programmering innan, säger Vera Antonov.

Vinner hon utmärkelsen Årets IT-tjej kommer hon att använda sig själv som exempel och förebild för tjejer och unga kvinnor för att visa på motsatsen, beskriver hon. Vera är entreprenör och driver ett företag tillsammans med sin far. När företaget skulle utveckla en bokförings-app och behövde konsultera programmerare insåg Vera hur svårt det var att beställa IT-system, och fick tanken att själv lära sig.

– Och det visade sig vara jättekul. Det här handlar mycket om direkt hantverk och logiskt tänkande, säger hon.

Vad tänker du om själva titeln ”Årets IT-tjej?” Varför heter det så? Kunde det inte bara heta ”Årets IT-ambassadör?”

– Det håller jag helt med om att det borde heta. Men vi är inte där än. Tjejer behöver lyftas fram tydligt som förebilder, säger Vera Antonov.

Microsofts tävling avgörs under en gala i Stockholm 21 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om