Sandra Wahlström har jobbat i 20 år inom Lärarförbundet i Linköping – de senaste 18 åren har hon varit ordförande. I dagarna fick hon ett jobberbjudande som hon inte kunde tacka nej till. Som projektledare för övergången av Skäggetorps högstadieelever till skolor i andra stadsdelar.
– För mig var det dags att gå vidare efter 20 år inom samma organisation och att hitta något annat. När jag blev tillfrågad kändes det rätt från början. Det är en stor utmaning, samtidigt som jag lämnar en välorganiserad och utvecklad facklig organisation som kommer att fungera bra även utan mig, säger Sandra Wahlström.
Varför fick just du erbjudandet?
– Kommunen behöver mitt nätverk, mitt förtroendekapital och mina kunskaper.
Har ni inte varit motparter hittills? Facket på en sida och kommunen som arbetsgivare på den andra?
– Jo, och jag har kämpat för lärarnas och eleverna bästa. Utifrån mitt dåvarande jobb. Det ska jag fortsätta göra fast nu på den andra sidan.
Vad ska du göra konkret på din nya post?
– Jag ska vara en stöd under hela processen nästa läsår, ett stöd för lärare så att deras kompetens utnyttjas och att alla ska känna sig trygga. Vi ska ha fokus på eleverna så att övergången går så bra som möjligt för dem och att de hamnar rätt. Men det är lärarna som är nyckel för hur processen ska lyckas.
Beslutet att lägga ner Skäggetorpsskolans högstadium från och med 2021/22 har mottagits med blandade känslor i Skäggetorp. En hel del anser att det var bra att eleverna ska möta svenska barn och ungdomar i andra stadsdelar där de får prata svenska – och därmed en större chans att integreras i samhället.
Men det har också kommit fram kritiska åsikter, som att beslutet inte var förankrat hos de berörda, det vill säga hos elevernas föräldrar och att eleverna kan bli utsatta för mobbning eller känna sig ensamma på sina nya skolor. Sandra Wahlström är medveten om de åsikterna.
– Kärnan i beslutet om nedläggningen var bra och rätt. Trots lärarnas fantastiska insatser och resultat som de har åstadkommit genom att lyfta kunskapsnivån hos många elever har eleverna ändå haft få chanser att prata svenska och möta barn från andra stadsdelar. När det gäller processen, borde den ha varit bättre, ja. Nu är det som det är och vi ska göra det bästa av situationen.
Finns det inte en naiv tro att integrationen ska gå automatiskt om man bara blandar eleverna på högstadiet?
– Jag vet att det inte går automatiskt utan att vi måste ha en plan hur det ska gå till och att vi måste göra noggranna förberedelser för elevernas övergång. Jag vägrar se Skäggetorpseleverna som en massa, det handlar om individer. Med lärarnas hjälp ska vi hitta den bästa lösningen för var och en.
Vad ska ni göra om lärarna flyr skolan nu under semester?
– Det finns en påtaglig risk för lärarflykten, men jag hoppas att arbetsgivaren hittar något sätt att behålla lärarna under året. Vi alla vet att dessa lärare har de största och varmaste hjärtan som finns och jag kan bara hoppas att de väljer att stanna så att vi tillsammans kan se till att Skäggetorpseleverna blir en del av det svenska samhället på riktigt.
Hur tror du att de mottagande skolor kommer att reagera?
– All forskning visar att i blandade skolor åstadkommer alla elever bättre resultat. Det gynnar alla elever, de högpresterande också.