Hon ska öppna en champagnebar

Champagne och skaldjur. Det är konceptet för Linda Travtjenkos nya krog som ska öppna på Trädgårdstorget.

Bubbel. Linda Travtjenko bubblar av entusiasm för sitt nya projekt – en champagnebar på Trädgårdstorget.

Bubbel. Linda Travtjenko bubblar av entusiasm för sitt nya projekt – en champagnebar på Trädgårdstorget.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-11-29 18:22

Det har gått mindre än ett halvår sedan Linda Travtjenko slog upp portarna till Gallo Vinotek på Storgatan. Nu är det redan dags för ett syskon, Gallo Champagnebar.

– Vinbaren har fått en så fantastisk respons från Linköpingsborna. Och när jag fick ett erbjudande att ta över den här lokalen var det en chans som jag inte kunde tacka nej till. Jag tror att champagne och skaldjur året runt är något som Linköping behöver, säger Linda.

Lokalen är f d Café Mums, i det sydvästra hörnet av Trädgårdstorget. En oprövad placering för en kvällsöppen krog, men Linda tror att det blir perfekt.

– Det är stadens äldsta torg, så det ska bli fantastiskt kul att öppna just här. Här rör sig mycket folk och både bussar och taxibilar stannar här. Det finns också plats att ha en rejäl uteservering i sommar.

Linda Travtjenko har en lång bakgrund i krogbranschen. Hon jobbade i tio år på Stora Hotellet och lika länge på Bello's. Däremellan hann hon med Collegium och några andra restauranger.

– Jag älskar mat, dryck och människor. Att få chansen att öppna egna restauranger är verkligen speciellt, säger hon.

Linda hoppas kunna öppna champagnebaren i februari. Först ska lokalen inredas i ungefär samma stil som Gallo Vinotek. Men där vinoteket är präglat av Portugal ska champagnebaren bli mer fransk.

– Tänk dig en röd matta och fransk musik ... Längst in ska man kunna sitta och äta fint vid vita dukar, men man ska också bara kunna slinka in på ett glas bubbel eller en tallrik bouillabaisse.

Närmast väntar en inspirationsresa till Champagnedistriktet i Frankrike för Linda. Baren ska ha exklusiva champagner, men även enklare sorter samt cava och "oäkta" bubbel för tunnare plånböcker.

Linda letar nu efter en bra kock. Inriktningen blir fisk och skaldjur.

– Jag älskar skaldjur! Hummer, musslor, ostron ... Men vi ska också ha någon köttbit, en råbiff kanske, funderar Linda.

Champagne

Namnet champagne är en skyddad ursprungsbeteckning. För att få kallas champagne måste vinet komma från distriktet Champagne i norra Frankrike.

Champagnemetoden innebär att vinet jäser en andra gång i flaskan, vilket skapar fler bubblor och ett högre tryck i flaskan.

Andra varianter av mousserande viner är till exempel spansk cava, italiensk spumante, fransk crémant och tysk sekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om