Hon vill ta bort sockret från skolan

Linköpings skolor och förskolor bör vara sockerfria zoner. Det föreslår Eva Gustavsson i ett Linköpingsförslag som har fått stort stöd. Snart ska politikerna ta ställning.

Eva Gustavssons Linköpingsförslag om sockerfria zoner fick 242 röster och har överlämnats till utbildningsförvaltningen.

Eva Gustavssons Linköpingsförslag om sockerfria zoner fick 242 röster och har överlämnats till utbildningsförvaltningen.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2019-04-07 11:00

– En sockerfri zon innebär att godis och läsk inte ska säljas till elever på skolområdet, att maten och mellanmålen görs av livsmedel fria från tillsatt socker samt att hemkunskapen lär ut hur man lagar sockerfria måltider, säger Eva Gustavsson.

För henne är det självklart att det offentliga – skola och förskola – ska ta sitt ansvar för barn och ungdomar nu, när hela samhället har blivit mycket mer medvetet om skador och negativa effekter som tillsatt socker och vitt mjöl orsakar.

– Skolan är obligatorisk och barnen tillbringar mycket tid på skolan och förskolan. Tillsatt socker tillför ingen betydande näring till kroppen och därför är det viktigt att det offentliga håller standard och serverar hälsosam mat. Det ska vara möjligt att närvara utan negativa effekter på hälsan, säger hon.

Sockerfria zoner innebär även att firande av födelsedagar på förskolor och andra festliga tillfällen ska ske utan glass och annat sockerhaltigt.

– Det är oftast inte barnen som efterfrågar det söta och det raffinerade vita utan de vuxna på skolan och förskolan driver på det. Ibland tror föräldrarna att man bör bjuda klasskompisarna på glass vid födelsedagar. Ett politiskt beslut skulle kunna stärka personal som vill säga nej till detta och de föräldrar som vill slippa "sockerbjudningar". Det är också i linje med att skolan ska vara gratis.

Vi besöker Eva Gustavsson i hennes hem i Gottfridsberg. Hon beskriver sig själv som en vanlig medborgare som har ett brinnande intresse för hälsosam livsstil. Hon har i många år jobbat som civilingenjör men har sadlat om till översättare. Eva Gustavsson läser också mycket om matens inverkan på hälsa. Redan för tio år sedan skrev hon ett liknande förslag om sockerfria skolor och förskolor i Linköpings kommun, men fick avslag. Under tiden har opinionen ändrats. Hennes uppfattning är att andelen socker i mat och mellanmål har sjunkit jämfört med när hennes barn började på förskola, men det finns fortfarande mycket att göra.

– Det finns hälsosamma alternativ till glass, bullar eller pepparkakor. Enligt min erfarenhet äter barn lika gärna frukt som godis, fullkornspasta som vit pasta eller bröd med en andel fullkorn som vitt bröd.

Eva Gustavsson är medveten om att det tar tid att ändra matkulturen men ett politiskt beslut skulle bli ett steg i rätt riktning. Inte bara för att socker påverkar fysisk hälsa utan för att den kan skapa ett beroende som påverkar även psykisk hälsa.

– Sockerberoende fungerar på samma sätt som spel-, alkohol- och drogberoende. Men än så länge erkänns det inte av samhället. Tillsatt socker fyller inte någon positiv funktion i kroppen alls, ingen skulle ta skada av att slopa eller minimera det, tvärtom. Det handlar inte om asketism utan om att vara "sockersmart", om att äta gott och ha det mysigt på annat sätt.

Eva Gustavssons Linköpingsförslag diskuterades flitigt på kommunens hemsida där alla som bor i kommunen kan både skriva ett eget Linköpingsförslag och läsa, kommentera och rösta på andras förslag. En röd eld före förslaget betyder att det blivit ett hett förslag som har fått många röster och kommentarer. Linköpingsförslag som efter 60 dagar har fått 100 röster eller fler överlämnas till ansvarig förvaltning eller nämnd för handläggning och ställningstagande. Eva Gustavssons förslag fick 242 röster och har överlämnats till utbildningsförvaltningen.

Linköpingsförslag

Ett Linköpingsförslag ger Linköpingsbor möjlighet att försöka påverka kommunens verksamhet som de berörs av.

När ett förslag har publicerats kan man rösta eller lämna kommentarer under 60 dagar.

Efter 60 dagarna ligger förslaget kvar så att alla som är intresserade kan läsa det.

För att se äldre förslag används länken "Rösta på inlämnade förslag - Linköpingsförslaget" och sedan "Pågående och avslutade" i rullgardinsmenyn.

Under "Aktuell status", när man öppnar förslaget, kan man se om förvaltningen eller nämnden har tagit ställning.

Här hittar man Linköpingsförslag: www.linkoping.se (slå in ordet Linköpingsförslaget i sökrutan).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om