– Kanske är det för mycket att hoppas på att svalorna hittar hit redan i år, men man vet aldrig. Getterön utanför Varberg skapade en boplats och fåglarna kom direkt, berättar Meta Björk Drotz som tillsammans med maken Weine drog igång projektet.
Båda är hängivna golfare och medlemmar på Landeryds GK där Vesterbys 18 hål ingår. Natur- och fågelintresset lyser också starkt och för några år sedan genomfördes ett fågelholksprojekt på Landeryd där fler än 150 holkar sattes upp.
Medlemmarna i golfklubben fick köpa holkar – pengar som nu använts till projektet med backsvalan. Tillsammans med Linköpings kommun har man finansierat den maffiga branten som finns att beskåda mellan hål 16 och 17 på Vesterby.
– Det känns jättekul och alla har varit positiva till det här, säger Meta Björk Drotz.
Backsvalan har minskat och klassas som sårbar på den svenska rödlistan. Den är beroende av grustäkter, sandbranter och liknande miljöer för att häcka och har fått problem när allt fler grustäkter läggs ned. På flera håll i landet har backsvalor framgångsrikt utnyttjat mänskligt återskapade boplatser, och det har även visat sig att konstgjorda svalbranter av stenmjöl fungerat bra.
Linköpings kommun har flera projekt på gång. Det handlar om att restaurera befintliga täkter, att skapa holkar och fler branter.
– Vi kommer att utvärdera alla våra insatser så vi ser vad som funkar, säger kommunekologen Anders Jörneskog.