Den 23 augusti 2019 var en dramatisk dag i Linköping. Det började med att polisen tvingades spärra av delar av Tannefors efter att ett misstänkt farligt föremål hittats. Under eftermiddagen kom dessutom besked om att Linköpings universitet valt att stänga ner all verksamhet.
Anledningen var att det hade upptäckts att någon hade satt upp en stor mängd affischer på universitetsområdet. På affischerna fanns bland annat en så kallad hashtag som länkade till filmer som en 28-årig man lagt ut på sociala medier.
På filmerna poserade 28-åringen med ett automatgevär, en militär vapenväska och ett paket samtidigt som han på engelska uttalade att han var "klädd på det sättet ser jag ut som någon som är på väg att döda en massa människor, jag ska göra det på en skola, jag ska komma till en skola och se ut som jag ska spränga någon, som att jag har en bomb i den här".
För studenter och anställda på universitet fick det inträffade stora konsekvenser. Hela lärosätet stängdes ned under flera timmar och flera studenter fick avbryta sina tentor. Av förundersökningen framgår även att en grupp studenter fick avbryta ett pågående experiment – vilket ledde till att reagensmedel till ett värde av 10 000 kronor gick till spillo.
Polisen lyckades redan samma dag gripa 28-åringen – som flera år tidigare hade studerat ett kortare tag vid LiU. I förhör förklarade han sitt agerande dels med att han ville skämta, dels med att han ville göra reklam för sin musik.
– Jag tyckte det var roligt. Jag tyckte det var absurd humor, säger han i förhör.
– Jag tror jag hade planerat det ett tag. Det var inte så viktigt om det var en skola eller universitet, det var mer viktigt att det skulle vara mycket folk. Universitetsfolk är bra för de lyssnar mycket på musik.
Förhörsledaren påminde 28-åringen om att det tidigare under året inträffat allvarliga händelser i Linköping, som sprängningarna på Ådalagatan och Garnisonen. 28-åringen säger sig dock inte ha känt till dessa händelser.
– Jag läser inte nyheterna.
28-åringen har nu åtalats för grovt olaga hot, grovt falskt larm samt brott mot ordningslagen. Han erkänner endast det sistnämnda brottet.
Linköpings universitet kräver 28-åringen på närmare 2,7 miljoner kronor i skadestånd. Merparten av beloppet rör ersättning för förlorad arbetstid.