– Om det kommer till vår kännedom att en person har köpt någon av de här och flyttar in, då kommer vi köra ut den personen och skriva förbud mot fortsatt användning, säger Sebastian Monell, chef för bygglovsavdelningen i Linköpings kommun.
På onsdagen rapporterade SVT Öst att en mäklare i Linköping saluförde objekt på Repslagaregatan 5B som bland annat möjligt studentrum. Då vi granskade annonsen var formuleringen: ”Perfekt som övernattnings/studentrum”. Det angavs att man inte kan skriva sig på adressen.
– Men det funkar inte så. Man kan inte kringgå folkbokföringslagen. Det skulle också bryta mot plan- och bygglagen, säger Sebastian Monell.
Bygglovsavdelningen har upprepade gånger kontaktat mäklare och påtalat att de 16 utrymmena i det före detta hotellet inte kan marknadsföras som möjliga för stadigvarande boende. Under onsdagen noterade vi tre mäklare som hade sådana annonser.
Den omfattande härvan med falska renoveringsfakturor och saknade bygglov i gamla Hotell du Nord på Repslagaregatan har pågått sedan 2015 och varit ett ärende för Linköpings kommun sedan 2018. Då upptäckte kommunen att folk bodde i de renoverade hotellrummen – men det fanns inget bygglov som medgav att rummen används som boende.
Bygglovsavdelningen har beslutat att utrymmena i hotellet, som enligt Sebastian Monell ska benämnas ”lokaler” och inte ”lägenheter”, får ägas av privata eller juridiska personer och nyttjas för tillfällig vistelse, till exempel enstaka nätter. Man får inte vara folkbokförd på adressen.
Mäklarna Eva Piehl och Suzana Dahlhjelm saluförde fram till onsdagen objekt på Repslagaregatan 5B. Annonsen för Suzana Dahlhjelms objekt innehöll formuleringar som ”charmig lägenhet” och ”Här bor ni bra”. Eva Piehls annons innehöll formuleringen ”tillfälligt boende” men även ”perfekt som övernattnings/studentrum” och ”smidigt boende”.
Mycket tveksamma formuleringar, anser bygglovsavdelningens chef Sebastian Monell.
– Det finns stor risk för missförstånd om vad det här får nyttjas till, säger han.
Bygglovsavdelningen har upprepade gånger kontaktat mäklare och bostadsrättsföreningen för att påtala att lokalerna inte är för stadigvarande boende.
– Vi gör det för att säkerställa att det inte blir missar. Vi vill hjälpa den som säljer, köper och mäklarna så det inte blir fler tvister kring det här, säger Sebastian Monell.
Eva Piehl avböjer att lämna några kommenterar eller svara på frågor eftersom ärendet är ”lite infekterat”. Under onsdagseftermiddagen ändrades formuleringen för hennes objekt till ”perfekt som rum/kontor/lokal”. Suzana Dahlhjelm uppger i ett mejl att hon talar om för intressenter att privatpersoner inte kan använda objektet för boende och skriva sig där. Hon skriver också att det är en charmig lägenhet för företag som kan hyra ut för tillfällig övernattning, men att hon inser att formuleringen kan missuppfattas och att hon kommer att ändra den.
Mäklaren Marcus Piehl saluförde fram till onsdagen två objekt på Repslagaregatan 5B som angavs kunna användas som tillfälligt övernattnings- eller studentrum om man inte skrev sig på adressen. Under onsdagen togs annonserna bort från hemsidan och återkom med ändrade formuleringar efter att Piehl och Monell haft kontakt.
– Begreppet ”tillfällig vistelse” är en definitionsfråga som kanske ytterst måste avgöras av jurist. Men vi har inte olika syn på helheten, säger Marcus Piehl.
Han menar att Sebastian Monell tidigare inte varit tydlig, men säger att huvudfokus bör ligga på grundproblemet: Den styrelse och gamla ägare i bostadsrättsföreningen som har sålt rum i det gamla hotellet under förespegling att de är lägenheter för permanentboende.
– Vi vill hjälpa dem som har köpt de här rummen, och vi vill vara så tydliga som möjligt mot köpare, säger Marcus Piehl.
Under onsdagen ändrade han formuleringen i objektsannonserna som nu marknadsförs som rum för ”tillfällig vistelse”.
Folkbokföringslagen kräver numera att man är skriven där man faktiskt bor.
– Mäklare avgör inte var man får skriva sig, det gör avgör folkbokföringslagen, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.
Skatteverket har rätt att göra platsbesök och kan besluta att en person visst bor på en adress. Har personen medvetet låtit bli att följa lagen kan straffet bli vite (böter).