Videon är inte längre tillgänglig
Det bågformade sexvåningshuset vid Stångån byggdes 2002 som ett Hiltonhotell, men bytte redan efter åtta månader namn till Scandic City.
– Köken på Hiltonhotell är ganska små, de är gjorda för få restauranggäster som betalar mycket. Nu är restaurangen så populär att köket blivit alldeles för litet, säger Steinar Ödegård, fastighetsansvarig för norska City Finans som äger byggnaden.
Ödegård är på besök i Linköping för att diskutera utbyggnadsplanerna med hotelldirektören Roshan Malalatunga. Förutom utbyggnaden av köket planerar de tio nya hotellrum och en inglasad restaurang med öppningsbar vägg mot Stångån.
– Det är ju på den här sidan Stångån som Linköpings centrum ska växa och vi vill göra vår del för att utveckla området och göra det attraktivt, säger Malalatunga.
Känsligt arkitektuppdrag
Hotellet blev mycket uppmärksammat när det byggdes 2002. Hans Schriever-Abeln och hans medarbetare på White nominerades till fina arkitekturpriser.
Därför är det med viss respekt som arkitekten Bengt Winell tagit sig an uppdraget: tio nya rum på taket mot parkeringen, en envåningsutbyggnad med restaurangkök i entréplan åt samma håll – och så glasverandan mot ån på uppemot 200 kvadratmeter.
– Jag var själv Whiteare när hotellet byggdes och nu har jag diskuterat ombyggnaderna med dem. Det gäller att hitta smarta lösningar som inte påverkar helhetsintrycket. Rummen på taket kommer knappt att synas och köksutbyggnaden blir mycket modest. Glasverandan placeras i ena änden av byggnaden och följer den svängda formen.
Inne i hotellet händer också saker. Två konferensrum och en korridor slås ihop för att kunna ordna större konferenser och event med 80 personer.
Planer på ny hotellbyggnad
Bengt Winell har tidigare skissat på en helt ny hotellbyggnad på Scandic Citys parkeringsplats. De planerna ligger på is i väntan på besked om var Ostlänken ska dras och var den nya stationen ska ligga.
RoshanMalalatunga säger att det är ett projekt som kan bli aktuellt i framtiden, men nu vill han fokusera på den aktuella ombyggnaden.
– Det är bäst att skynda långsamt. På Frimis bygger vi 54 nya rum och här 10. Stora Hotellet har skapat fler rum och Best Western planerar att göra det. Sammanlagt är det ett 100-tal nya rum i centrum – det är som ett helt nytt hotell. Det finns alltid risk att det uppstår ett överskott, så det är klokast att analysera marknaden ordentligt och ta ett steg i taget.
Ungefär tre av fyra gäster på Linköpings hotell är affärsresenärer. För att få bättre beläggning på helgerna efterlyser Malalatunga fler stora sportanläggningar i Linköping.
– Vi har Saab Arena och fotbollsstadion, men det finns ju många andra sporter där Linköping skulle kunna arrangera stora mästerskap som SM och EM om vi hade bättre anläggningar.
Direktör för tre hotell
Roshan Malalatunga började som controller på Scandic i Trollhättan och via hotell i Göteborg och Bollnäs hamnade han för drygt fem år sedan i Linköping. Här är han direktör för Scandic Väst i Ryd, Frimurarehotellet och Scandic City med sammanlagt 637 rum och 1 450 bäddar. Det är ett jobb han trivs väldigt bra med.
– Det är tre produkter med olika profil och det gör att det alltid är något på gång. Vi har totalrenoverat hela Scandic Väst, håller på att bygga till Frimis och nu sätter vi igång här på Scandic City.