Hovrätten skärper straffen för upploppsmakare

Göta hovrätt skärper straffet för två av de män som deltog i upploppet i Skäggetorp på påskdagen. Männen döms till fängelse i fyra år för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Bilder som påstås visa de tre tilltalade männen under upploppen i Skäggetorp i våras. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Bilder som påstås visa de tre tilltalade männen under upploppen i Skäggetorp i våras. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Linköping2022-10-10 11:28

Den 21 juli i år dömde Linköpings tingsrätt de tre männen, 19, 22 och 26 år gamla, för att ha deltagit i det våldsamma upploppet i Skäggetorp den 17 april i år.  

Tingsrätten menade att det var bevisat att folkmassan, där de tre männen ingick, agerade i total brist på respekt för polisens arbete. Enligt rätten var agerandet en hämnd mot polisen snarare än en protest mot den högerextreme Rasmus Paludan – som inte ens befann sig i området när situationen urartade i stenkastning mot poliser.

I samband med upploppet skadades minst 25 poliser, varav två fick uppsöka vård. Åtta polisfordon skadades. 

"Syftet har varit att allvarligt försvåra och hindra utryckningsverksamheten och den brottsbekämpande verksamheten", skrev tingsrätten i domen.

Samtliga tre åtalade dömdes för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. 19-åringen dömdes till fängelse i två år och sex månader, 22-åringen till fängelse i fyra år och 27-åringen till fängelse i tre år och sex månader. 

På måndagen valde hovrätten att skärpa straffet för 19-åringen och 27-åringen till fängelse i vardera fyra år. Straffet för 22-åringen står fast. 

I likhet med tingsrätten anser hovrätten att det är beviset att de tre åtalade männen deltog i stenkastningen – tillsammans och i samförstånd med varandra och andra personer – och att angreppet allvarligt försvårade och hindrade polisens brottsbekämpande verksamhet och utryckningsverksamhet. 

Då gärningen var av särskilt farlig art anser hovrätten att brottet ska rubriceras som grovt. 

Hovrätten kommer fram till att straffvärdet för gärningen är fängelse i fyra år och skriver i domen:

"Det angrepp mot polisverksamheten som (männen) deltagit i måste betecknas som mycket hänsynslöst. Det har varit fråga om en omfattande stenkastning samt sparkar och slag mot polisfordon, men även upprepad stenkastning mot flertalet polismän som befunnit sig utanför sina fordon. Det är vid bedömningen av straffvärdet klart försvårande att angreppen alldeles uppenbart syftat till att skada poliser och polisiär egendom."

Hovrätten skriver även i domen att angreppet mot polisen var "systemhotande": "Det har varit fråga om ett mycket omfattande angrepp på polisens samhällsviktiga funktion. Gärningen har vidare föranletts av att polisen tidigare beviljat tillstånd för en allmän sammankomst. Att med sådana motiv – samt med omfattande våld och stor samlad kraft – angripa polisen utgör i förlängningen ett angrepp mot något så fundamentalt i en demokrati som yttrande- och demonstrationsfriheten och måste ytterst betecknas som systemhotande." 

Enligt hovrätten kan inte upploppet i Skäggetorp uppfattas på annat sätt än "ett angrepp mot den grundlagsbefästa yttrande- och demonstrationsfriheten". 

Till skillnad från tingsrätten har hovrätten tagit mindre hänsyn till vad var och en av de tilltalade har gjort och i större utsträckning beaktat att alla varit delaktiga i det samlade angreppet mot polisen. Därför har hovrätten ansett att samtliga ska dömas till fyra års fängelse.

De tre männen hade yrkat på frikännande domar. 22-åringen och 27-åringen ska sitta fortsatta häktade i väntan på att domen vinner laga kraft. 19-åringen befinner sig på fri fot men ska även i fortsättningen vara ålagd reseförbud med anmälningsskyldighet.

Hovrätten var enig i sin dom. 

Så säger lagen

För grovt sabotage mot blåljusverksamhet är föreskrivet fängelse lägst två år och högst 18 år, eller på livstid. Straffbestämmelsen infördes den 1 januari 2020.

Källa: Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!