För cirka 30-40 procent av hundarna framkallar ljud från smällare och fyrverkerier flyktinstinkt och panikångest.
Att vissa hundar reagerar starkt – och andra knappt bryr sig – har två förklaringar, enligt hundspecialisten Fredrik Steen. Antingen har hunden medfödda mentala egenskaper, alltså att oron går från generation till generation. Eller så är det en direkt händelse som skrämt hunden.
Varje år anordnar Linköpings hundungdom Nyårshoppet – en festlig, inofficiell agilitytävling med ett tydligt syfte: trötta ut hundarna till nyårskvällen.
– Hundarna blir snälla, trötta och lugna vilket hjälper när fyrverkerierna drar igång på kvällen, säger Malin Öster och Tanja Nestserava, styrelsemedlemmar i klubben.
Evenemanget är väldigt uppskattat varje år. Fler än 100 hundar är anmälda. För de vovvar som inte är tävlingssugna finns i år en klass där ägare och hund får dansa fritt till dj:n, utan att bry sig om några regler.
– Nyårsafton förknippas ofta med ångest och oro hos både ägare och hund. Det här är ett sätt att få högtiden att associeras med något kul, säger Malin.
Själv minns hon barndomshunden Ester som slet sig en nyårsafton för många år sedan. I flera timmar letade familjen innan hunden till slut hittades vid Lambohovsleden, som tur var oskadd.
– Jag låser in mig i källaren med mina hundar och spelar hög musik under tolvslaget. De är inte livrädda, men det är dumt att riskera något, säger Malin.