När länsstyrelsen – efter en anmälan – genomförde en tillsyn i början av juni konstaterades att flera av de drygt fyrtio hundarna som fanns på platsen var så illa däran att man beslutade om avlivning.
Men varken polisen, Länsstyrelsen eller Jordbruksverket vill säga så mycket om ärendet och hänvisar till att det fortfarande pågår förundersökning.
Klart är i alla fall att länsstyrelsen fann omkring fyrtio hundar, varav många valpar. Några av hundarna var registrerade och har återbördats till sina ägare. Flera av de hundar som hittades misstänks vara insmugglade och jordbruksverket har också, enligt uppgift, beordrat avlivning av några hundar där ursprunget varit oklart.
I dag finns åtta hundar kvar som polisen försöker placera ut och kring de hundarna råder ingen oklarhet, enligt Annika Thunholm på polisens rättsenhet.
Nu misstänks en 37-årig kvinna och en 24-årig för brott mot djurskyddet (hanteras av länsstyrelsen) och brott mot smittskyddslagen (hanteras av jordbruksverket). Det är oklart hur länge det dröjer innan förundersökningarna är klara.
– Det rör sig om många djur och det är många papper, säger veterinärinspektör Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.
Smittspridning av olika slag, särskilt risken för rabies är det som gör att Jordbruksverket hellre fäller en friar en misstänkt hund, enligt Maria Cedersmyg.
Vet man inte varifrån hunden kommer och det rör sig om en valp, då avlivas den hunden.
– Tyvärr kan man inte hitta smittan hos en levande hund och en liten valp klarar inte fyra månader i karantän, säger hon.
Enligt Jordbruksverket finns rabies spritt över hela världen. I Europa är risken för smitta störst i Rumänien.
På Jordbruksverket ser man ett ökande problem med insmugglade hundar. Framför allt är det små och dyra hundar som chihuahuor och bulldoggar som smugglas till Sverige och säljs över Internet.