Den större delen av pengarna är statsbidrag. Ordförande i äldrenämnden, Lise-Lotte Fager (KD) är dock inte orolig för att satsningarna inte ska fortsätta.
– Vi jobbar för en långsiktighet och även om statsbidragen är pengar här och nu så kommer det att ge effekter på lång sikt, säger hon.
Av de 55 miljonerna från staten, satsar äldrenämnden 27 miljoner för att öka grundbemanning i äldreboenden, och ytterligare 20 miljoner för att förbättra arbetsvillkoren inom äldreomsorgen. Dessutom får Leanlink 8 miljoner för att utveckla hemsjukvården.
Äldrenämnden satsar också nästan 43 miljoner ur egen budget på allt från förändrade arbetsvillkor till utbyggnaden av wifi på äldreboende. Av de miljonerna går den största delen – 20 miljoner till förändrade arbetsvillkor för personalen.
– Här lämnar vi till verksamheterna att själva se över vilka satsningar de vill göra. De kanske vill anställa fler eller ta bort delade turer. Man kan vilja förändra sin schemaläggning, säger hon.
Omsorgsdirektör Linda Ljungqvist tror att den satsningen kommer att leda att delade turer kan försvinna och det innebär att social- och omsorgsförvaltningen måste planera in förändringarna i sin långsiktiga strategi för äldreomsorgen, säger hon.
Till detta kommer också att Leanlink får 8,6 miljoner för att utveckla uppdrag som rör äldres psykiska ohälsa (4 miljoner) och ett uppdrag att utveckla Demenscentrum (4,6 miljoner).
För ytterligare 4 miljoner kronor ska fler kuratorer anställas för att bland annat kunna hantera sådant som ökad ensamhet hos äldre.
– I dag finns en kurator i vårt trygghetsteam så detta blir en ordentlig förstärkning, säger Lise-Lotte Fager.
Vice ordförande i nämnden Mikael Sanfridson(S) är kritisk på flera punkter. Bland annat hävdar han att den avsatta kostnaden för att anställa fler inte motsvarar de löner till sjuksköterskor och undersköterskor har i dag.
– Det är en begränsning att förslaget inte täcker hela personalkostnaden. Någonstans måste en verksamhet spara för att kunna anställa ytterligare en person, säger han.
Det framgår i handlingen att den lönekostnad förvaltningen räknat på uppgår till totalt 22 500 kronor per person och månad. Skulle alla utförare utnyttja möjligheten att anställa fler skulle äldrenämndens kostnad hamna någonstans mellan 35 och 42 miljoner kronor, alltså betydligt mer än de avsatta 20 miljonerna.
– Nämnden sätter inte lönerna. Men vi är angelägna om att man ska anställa mer personal. Ser vi att vi får de signalerna att det inte räcker till så får vi justera för detta. Det är inte meningen att personalförstärkningen ska falla på det, säger Lise-Lotte Fager.
Mikael Sanfridson (S) kritiserar också den styrande Alliansen i nämnden för att ha varit alltför passiv i frågor som gäller arbetet att motverka ensamhet bland äldre och att jobba med ökad kvalitet i demensvården. Statsbidrag till de satsningarna har kommunen fått för 2021.
– Först nu efter sex månader finns ett förslag hur vi använda de pengar som vi har för i år. Det är passivt och alldeles för sent, säger han.
Lise-Lotte Fager, säger att orsaken är att pandemin har gjort att förvaltningen varit extremt belastad.
– Men det har funnits en dialog med Leanlink, som ska få uppdraget, så de är i startgroparna att sätta i gång.