Byggprojekten på två av Scandics hotell i Linköping är inte avslutade, men redan nu börjar Scandic och fastighetsägaren Pandox titta på möjligheten att utöka kapaciteten på Scandic Väst i Ryd.
– Detta ligger långt fram i tiden och man kan säga att det vi gör nu är en förstudie, berättar Roshan Malalatunga som är hotelldirektör på Linköpings tre Scandichotell.
I ansökan till nytt planbesked finns planer på fem nya våningsplan och 100 nya rum. Det gör att man skulle gå från dagens 153 rum till 253 med den nya utbyggnaden.
– Vi vill höra med kommunen hur vi ligger till och om det kommer finnas möjlighet till att få bygglov, innan vi börjar göra kalkyler och titta på om ett sådant här projekt är ekonomiskt hållbart.
Scandics koncept har sitt ursprung i sextiotalet och tanken var att erbjuda hotellövernattning i nära anslutning till motorvägen, eller motorhotell som det kallades då. Ett koncept som fortfarande är aktuellt för många som besöker Linköping mer än 50 år senare.
– Det är ett bra område nära universitetet och Mjärdevi. Men det ligger också strategiskt rätt när staden växer. I dag tar det mellan tio och tjugo minuter att ta sig igenom stan, och i framtiden kommer det att ta ännu längre tid. Det gör Ryd väldigt attraktivt. Man kan säga att hotellet ligger nära universitetet, Malmen och Mjärdevi i stället för att säga att det ligger utanför stan, säger Roshan Malalatunga.
Linköpings politiker har en målsättning om att göra staden till den tredje största evenemangsarrangören i Sverige till 2030. Det gör att Roshan tror på projektet och att planerna kommer mottas positivt i stadshuset.
– Vi vill växa i samma takt som marknaden. Vårt största projekt just nu är på Frimis där det blir 54 nya rum. Där har vi sett ett stort behov av lite större rum med citynära läge.
Ett mörkt moln syns på den annars ljusa horisonten. Allt färre ungdomar söker sig till hotell och restaurangnäringen med färre sökande till gymnasieskolornas utbildningar.
– Det är väldigt få sökande. Därför är vi aktiva i att visa upp vår bransch för kommunens niondeklassare. Min restaurangchef berättade att det är betydligt färre elever på hotell- och restaurangutbildningen i dag än för några år sedan. Det har minskat drastiskt. Vi tar emot väldigt många praktikanter och säger väldigt sällan nej till att ta emot någon. Vi måste ju få detta att funka för att i framtiden kunna ta emot alla gäster.