Nu är det klart att kommunen fördelar totalt 333 feriejobb för unga, varav ett 30-tal tillkom från föreningslivet i sista stund.
Vi har tidigare skrivit om att antalet sommarjobb har minskat i år därför att kommunen inte längre kan erbjuda jobb inom det privata näringslivet – eftersom detta kolliderar med den rådande lagstiftningenoch med rekommendationer från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Men när Linköpings kommun avskaffade sommarjobb hos näringsidkare försvann erbjudande om jobb inom föreningslivet också.
Nu har bildningsnämnden, som ansvarar för kommunens feriejobb, i samarbete med kultur- och fritidsnämnden, lyckats hitta en lösning för föreningslivet.
– Flera fritidsledare har anställts av kultur- och fritidsnämnden och de har fått en utbildning i arbetsmiljö och ledarskap. De fritidsledarna ska ta hand om ett 30-tal unga som ska sommarjobba inom föreningslivet.
Det är kultur- och fritidsnämnden som ska ha arbetsmiljöansvar för de unga sommarjobbarna och lösningen går ihop med lagstiftningen, säger Karin Nyman på utbildningskontoret.
Arbetsmiljöansvaret – som alltid är kommunens oavsett var ungdomarna sommarjobbar – har varit ett av de utpekade problemen eftersom det var i praktiken omöjligt att kontrollera alla arbetsplatser som låg utanför kommunens verksamhet. Nu är detta problem löst för föreningslivets del.
Trots de 30 inkomna sommarjobben blir det ändå nästan 600 jobb färre att fördela jämfört med förra året. Det är dock inte den enda skillnaden. I fjol gick nästan alla dessa jobb till ungdomar som hade särskilda skäl för att få jobb (sociala, medicinska eller ekonomiska skäl), medan i år får även ungdomar utan dessa skäl också vara med och konkurrera om jobben. Av de 333 feriejobben som ska fördelas går 100 till de unga med särskilda skäl, medan 233 går till de övriga. Beslutet fattades på bildningsnämndens sammanträde på torsdagen, men hela nämnden är inte med på noterna.
– Förra året fanns det drygt 900 unga i målgruppen som har svårare att hävda sig på egen hand. Inget tyder på det att den gruppen har minskat men nu får de 100 jobb, en tredjedel av de jobb som finns. I praktiken innebär det att flera hundra ungdomar som behöver jobb mest drabbas hårdast, säger Jonatan Hermansson (S), vice ordförande i bildningsnämnden.
Socialdemokraterna yrkade att alla 333 jobb går till den målgruppen.
– Vi tycker att beslutet att avveckla feriejobb inom näringslivet fattades för snabbt utan att kommunen skaffade något annat i stället. Och sättet att fördela jobben är ytterligare ett hårt slag mot de som har störst behov, säger Jonatan Hermansson.
Karin Nyman anser att det tidigare fördelningssättet inte heller var helt problemfritt:
– Vissa ungdomar som fick jobb var ändå ledsna eftersom det pratades mycket om att bara de med särskilda behov fick feriejobb. Några till och med grät eftersom de fick höra av andra ungdomar att bara fattiga och de med alkoholiserade föräldrar kunde få en plats. Den fördelningen var inte alls uppskattad av alla och inte heller av alla som fick jobbet.
Åsa Wennergren (L), kommunalråd och ordförande i bildningsnämnden, anser att det var viktigt att lyfta fram likvärdighetsprincipen så att alla får en chans till feriejobb.
– Den här gången var kommunens verksamheter också delaktiga och formulerade vilka behov de hade. För oss är det viktigt att följa SKL:s riktlinjer, men vi kommer att göra allt för att skaffa flera feriejobb nästa år.