Hur mycket kan vi göra samtidigt?

Hur mycket kan du göra samtidigt? Forskning vid Linköpings universitet visar att hjärnan helst koncentrerar sig på ett sinne i taget. När vi är upptagna med en uppgift som bygger på synintryck så dämpas hörselintrycken.

Hjärnan. Figuren visar områden som är aktiva med arbetsminnet inblandat tillsammans med uppmärksamhetskrävande uppgifter.

Hjärnan. Figuren visar områden som är aktiva med arbetsminnet inblandat tillsammans med uppmärksamhetskrävande uppgifter.

Foto:

Linköping2016-09-07 09:30

– Att köra bil och tala i telefon samtidigt är därför ingen bra idé, säger Jerker Rönnberg, professor i psykologi med inriktning mot handikappvetenskap vid Linköpings universitet.

I en studie som forskare från bland annat LiU har man på grundforskningsnivå testat vad som händer när vi är upptagna med en visuell uppgift – och bakgrundsljuden ökar. I praktiken skulle det kunna vara när en elev skriver ett prov, eller när man kör bil.

Fotade hjärnan

Ett antal studenter fick en visuell uppgift att lösa, antingen i vila eller med störande pip i bakgrunden. Under tiden avbildades hjärnan med kamera. Forskarna testade också arbetsminnets funktion med hjälp av bokstäver som studenterna skulle minnas.

– Det finns ett samspel mellan de olika sinnena. Hjärnan stänger av hörseln ganska kraftigt för att fokusera på den visuella uppgiften. Ljudet hinner faktiskt inte särskilt långt innan hjärnan har sorterat bort det.

Syn påverkas av hörseln

Jerker Rönnberg tror att det finns en relation även åt andra hållet:

– Mycket talar för att synintrycken skulle påverkas av hörseln. Här kan man tänka sig mobiltelefoni under bilkörning. Men vi har inte testat det specifikt.

Andra områden påverkas också. Det sker även en dämpning av det område i hjärnan som hanterar känslor som rädsla – amygdalan.

– Vi människor vill ha en så cool hjärna som möjligt för att klara av uppgiften.

Jerker Rönnberg räknar nu med att gå vidare med forskning kring hur personer med ADHD-diagnos koncentrerar sig på en uppgift.

Hjärnan byggd för helhet

På Statens väg- och transportforskningsinstitut forskar man bland annat kring mobiltelefoni och bilkörning. Forskningsledaren Katja Kircher säger att ett mobilsamtal på en väg med god sikt inte behöver betyda nedsatt körförmåga.

– Ju mer man fokuserar på något, desto mer förmåga riskerar man att förlora. Men man förlorar knappast hörseln helt. Om det kommer en ambulans skulle man antagligen notera det eftersom det är ett viktigt ljud. Hjärnan är byggd för att ta in en helhetsbild, från flera olika sinnen, säger Kircher.

Telefonsamtalet måste sättas in i ett sammanhang, menar hon:

– Det är så mycket annat som kan störa vår koncentration under körningen. Bäst är att anpassa körningen, eller kanske till och med stanna för att tala i telefon, säger Katja Kircher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!