FOI har funnits på universitetsområdet sedan 1978. Här bedrivs forskning kring bland annat cyberattacker och hur drönare och markrobotar kan användas i krig.
2018 ville Försvarsmakten klassa anläggningen som riksintresse. Men efter motstånd från kommunen och hyresvärden Akademiska hus – som hotade att säga upp FOI:s hyreskontrakt – landade det i en lägre klassning: "Område av betydelse för totalförsvaret".
Nu gör Försvarsmakten ett nytt försök att göra FOI till riksintresse, och man vill dessutom utöka området till att gälla även en intilliggande parkering.
Redan i dag gör klassningen "område av betydelse" att kommunen måste ta hänsyn till FOI när byggen planeras. Om FOI får ett ännu starkare skydd som riksintresse befarar kommunen, Liu och Akademiska hus att det kan bli omöjligt att bygga i närheten. Det kan bland annat beröra 700 planerade bostäder på campusområdet, nya företagslokaler i Mjärdevi och bostadsområden på Djurgården.
– Vi är väldigt stolta över att ha försvarsverksamheter som Saab, Försvarsmakten, FMV och FOI i Linköping. Men det är viktigt att vi kan samexistera och utvecklas tillsammans, säger kommunalrådet Kristina Edlund (S).
I sitt remissyttrande frågar sig kommunen om det inte är bättre att FOI på sikt flyttar till andra lokaler i Linköping. Det är otänkbart, menar FOI:s avdelningschef Christian Jönsson.
– Vi kan inte flytta av militärt operativa skäl. Det skulle äventyra rikets säkerhet för mycket. Jag kan inte gå in mer på hur, säger han.
Jönsson påpekar att byggnaderna uppfördes till FOA (som sedan blev FOI) och att närheten till universitetet är av stor vikt.
– Det innebär att vi har hyfsat lätt att attrahera akademisk kompetens. 40 procent av våra medarbetare är forskarutbildade.
Sedan 2020 pågår arbetet med en detaljplan där Akademiska hus ansökt om att få bygga cirka 700 studentbostäder på campusområdet. Arbetet har dragit ut på tiden och orsaken är att FOI ställt krav på anpassningar.
– Det handlar bland annat om avstånd, alltså insyn i vår anläggning och avspaningsmöjligheter på andra sätt. Vi har till exempel sagt att om ett hus ska ha en gavel mot oss, så undvik fönster där. Jag tycker inte att vi äventyrar Linköpings utveckling speciellt mycket genom att säga att vi behöver jämka ihop olika samhällsintressen. Vi har haft goda dialoger med Akademiska hus och med kommunen, säger Christian Jönsson.
Det som Försvarsmakten vill peka ut som riksintresse berör byggnaderna och parkeringen. Dessutom finns ett så kallat påverkansområde som är betydligt större. Det är i det området som kommunen och Liu befarar att framtida byggen kan stoppas. Påverkansområdet innehåller ett strutliknande område som sträcker sig ut över Djurgården.
– Vi har en mätsträcka för vår optroniska verksamhet där.
När frågan om riksintresset var uppe senast, 2018, hotade Akademiska hus med att säga upp FOI:s hyreskontrakt.
Den här gången är det statliga fastighetsbolaget mer återhållsamt i remissyttrandet: "Det är av största vikt att Linköpings universitets möjligheter till framtida utveckling säkerställs. Riksintresset bör därför avgränsas till ett område som är det mest nödvändiga för FOI:s räkning, men som med sitt påverkansområde inte riskerar att påverka den långsiktiga utvecklingen av omkringliggande mark."
Om de inblandade parterna inte kommer överens kan det slutligen bli regeringen som avgör frågan.