Hyrde ut till studenter – blev blåst på hyran

Linköpingsbon tog emot studenter som inneboende och avtalade om hyran. Sedan ville de inneboende inte betala – och inte flytta. Bostadsägare som hamnar i en sådan här situation har bekymmer, visar Correns efterforskningar.

LINKÖPING2015-12-23 08:00

Linköpingsbon är studerande vid universitetet. Det är också de personer han träffade avtal om uthyrning med.

Studenten hade plats i sin bostadsrättslägenhet och skrev därför avtal med de tre om att de fick vara inneboende och vilken hyra varje person skulle betala.

Sammanboendet började under sommaren och fungerade bra. Under hösten uppstod oenighet om lägenhetens standard och de inneboende ansåg att de inte fick vad de betalade för, då delar av lägenheten skulle genomgå renovering. Lägenhetsinnehavaren menade att han informerat i förväg om den kommande renoveringen. De inneboende svarade med att sluta betala hyra – men flyttade inte ut.

Lägenhetsinnehavaren har undersökt om polisen kan hjälpa till och även kontaktat Hyres- och arrandenämnden för att få hjälp. Men där finns heller ingen hjälp att få, förklarar hyresrådet Christer Grönevall.

Hyreslagen skulle kunna vara ett verktyg men den gäller bara då det är fråga om en hyresrättsbostad, inte som nu i en bostadsrätt eller om situationen hade gällt en villa.

– Vi kan inte heller förpliktiga någon att flytta ut ur en bostad, säger hyresrådet Christer Grönevall.

Det kan istället Kronofogdemyndigheten. Lägenhetsägaren vände sig dit också men ska då ha fått en uppgift om att Kronofogden inte kan agera om berörda personer är utländska medborgare.

Det visade sig dock vara en felaktig information. När Corren kontaktar Kronofogden säger verksjurist Olof Dahnell att medborgarskap eller svenskt eller utländskt personnummer inte spelar någon roll för Kronofogdens möjligheter att bistå den som inte får betalt eller som vill bli av med en hyresgäst genom avhysning.

– Men då krävs först ett beslut som förpliktigar personen att betala eller flytta ut. Sedan kan Kronofogden verkställa det beslutet, säger Olof Dahnell.

Det står klart att den som hamnar i lägenhetsinnehavarens situation måste ha tålamod. Får att få fogdens hjälp måste man antingen ansöka hos Kronofogden, till en särskild avdelning inom myndigheten, om ett beslut om betalningsföreläggande. Eller också gå till domstol med hopp om att domstolen slår fast att de inneboende är skyldiga att betala. Blir det ett beslut till bostadsägarens fördel kan Kronofogden agera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om