Tagen på sängen. Det kan man lugnt säga att kommunalrådet Christian Gustavsson (M) blev när han tog del av den moderata omsvängningen gällande höghastighetståg.
För dyrt, för olönsamt och för sent. Ungefär så uttrycker sig de moderata talespersonerna Ulf Kristersson och Jessica Rosencrantz – om den omdiskuterade höghastighetsjärnvägen – i en debattartikel som publicerades under onsdagen.
I Linköping har den politiska enigheten i frågan om höghastighetsjärnväg och ostlänk varit stor oavsett färg på majoriteten.
Att, som företrädare för moderaterna, nu gå ut med ett budskap helt på tvärs med tidigare inställning är både kortsiktigt och populistiskt, anser Christian Gustavsson.
– Ibland måste man som politiker våga göra saker. Det har aldrig varit ett bättre läge att bygga högshastighetsjärnvägen än nu. Med tanke på de finansiella förutsättningarna, med låga räntor och låg statsskuld, säger han och tillägger:
– Tillsammans med en växande befolkning kan utbyggnaden betyda utrymme för både utbildningar och jobb.
Gustavsson tror att det är just benämningen höghastighet som rör till det. Att tankarna går till det japanska höghastighetståget Shinkansen.
– Men det vi pratar om är att bygga ny järnväg med dagens teknik. Det innebär att man kan köra fortare på den nya än man gjorde på 1970-talet eller för den delen, 1800-talet.
Spelar inte hastigheten någon roll, alltså?
– Jo, den har betydelse eftersom syftet med projektet är att skapa större arbetsmarknadsregioner. I det perspektivet spelar förstås pendlingstiden en roll.
Att Ostlänken fortfarande är aktuell, även hos moderaterna, kan möjligen tyckas glädjande. Men det är det egentligen inte, enligt Gustavsson.
– Det är först när man knyter ihop Stockholm, Göteborg och Malmö och de stora städerna som vi får en effekt här i Linköping.
Kom det här som en överraskning?
– Totalt. Det är en överraskning för mig som kommunalråd i Linköping, som förbundsordförande för moderaterna i Östergötland och som ledamot i partistyrelsen.
Enligt Gustavsson har han efter diverse telefonsamtal under torsdagsmorgonen förstått att moderaternas helomvändning också kom som en överraskning för riksdagsledamöterna.
– När den nya regeringen har tagit vid där den gamla slutade, så har vi en fantastisk möjlighet att bygga ny järnväg i Sverige. Att vi då tappar bollen tycker jag som moderat inte är så roligt.
Vilken betydelse har utspelet?
– Vi får väl se. Med tanke på att det våra talespersoner så spelar det förstås stor roll. Men vi kommer att fortsätta att driva och bevaka frågan.
Vad tycker du själv om sättet?
– Det är en osedvanligt usel förankring i förändringen.
–