Inga ekologiska matkrav i Linköping

Varken kommunen eller utföraren Aleris ställer detaljerade krav på hur råvaran till maten som serveras på Stiglötsgatans äldreboende har producerats.

Linköping2014-05-15 12:00

Här finns inga krav på att köttet ska ha producerats i enlighet med svensk djurskyddslag eller att en viss andel ska vara ekologiskt producerad.

I avtalen med utförarna har kommunen möjlighet att ställa krav på hur verksamheten ska skötas inom äldreomsorgen. Därmed också på maten. Men såväl skrivningen i avtalen som kommunens kostpolicy ger bara en vägledning till val av råvaror.

Sådana krav ställs till exempel vid upphandling av skolmat och numera också för maten som serveras på länets sjukhus. Det finns en bred politisk enighet om att miljöstyrningsrådets kriterier ska användas vid offentlig upphandling av livsmedel. Just för att säkra att råvaran har producerats hållbart. Men inom Linköpings äldre­omsorg är utförarna så gott som fria att använda de rå­varor de vill så länge maten är näringsriktig och god.

Äldreboendet på Stiglötsgatan drivs av vård- och omsorgsföretaget Aleris. Dit levereras mat från Familjen Dafgårds som Aleris har ett centralt avtal med.

”Restauranggrossisten med eget kök”, så beskriver sig Familjen Dafgård som är en av Sveri­ges större livsmedelsgrossister. Ett av koncepten som företaget utvecklat är kyld färdig mat för äldre.

Köket finns i Källby nära Lidköping i Västra Götaland. Hur många portioner som tillverkas där varje dag är en affärshemlighet. Maten lagas i grytor som rymmer 400 kilo. Annars går själva tillagningen till som hemma försäkrar Ola Larsson, kommunikatör på Dafgårds.

Konceptet kyld färdig mat innebär att maten lagas i storköket, kyls ned och vakuumförpackas. Därefter pastöriseras den genom ytterligare en upphettning och avkylning.

Till Stiglötsgatans äldreboende reser den sedan ungefär 20 mil.

Aleris har i sin kravspecifikation till Dafgårds angett att råvaran bör vara när­odlad och rättvisemärkt och i största möjliga mån baserad på ekologiskt producerade råvaror. Där finns dock inga detaljerade krav som till exempel andel i procent.

För att få en bild av vad Dafgårds ställer för krav tar vi köttet som exempel. Till äldrematen används huvudsakligen nötkött från Irland och fläsk från Sverige och Tyskland. Några specifika krav på att djuren föds upp enligt svensk djurskyddslag ställs inte. Företaget har dock egna kvalitetskrav som enligt Ola Larsson är högt ställda och noggrant kontrollerade.

– När det gäller nötkött kontrollerar vi bland annat att djuren bedövas före slakt och att de inte transporteras längre än vad som tillåts enligt EU:s djurskyddskrav, snarare kortare.

Det finns inga mål eller krav på att en viss andel av råvaran ska vara ekologiskt producerad, även om det används en del sådana. All fisk i den kylda färdiga maten är dock enligt produktchef Ann-Christin Boström miljö­märkt enligt MSC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om