Skedaborna kan andas ut – bergtäkten blir inte av

Drygt två års kamp är över. Skeda bergtäkt kommer inte att bli av, det har Mark- och miljööverdomstolen bestämt. "Just nu känner jag en bubblande glädje", säger Johan Nilsson från föreningen Stoppa Skeda bergtäkt.

Skeda bergtäkt blir inte av, det har Mark- och miljööverdomstolen bestämt.

Skeda bergtäkt blir inte av, det har Mark- och miljööverdomstolen bestämt.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-06-27 20:30

Det var många känslor som vällde upp hos Johan Nilsson och kollegan Jörgen Stock under måndagseftermiddagen när beskedet mottogs. Statliga Svevias överklagan prövas inte – den planerade bergtäkten i Skeda söder om Linköping får alltså inte anläggas.

Flera års hårt jobb har lönat sig för de boende på orten som tagit strid mot bergtäkten.

– Man har inte riktigt vågat vara glad efter domen i vintras, även om den var stark. Men nu . . . wow,  säger Jörgen Stock.

– På pappret såg det kört ut på förhand, men vi orkade göra ett gediget jobb och inte bara ta Svevias fakta för given. Vi jobbade som en grupp och visade en enorm styrka, säger Johan Nilsson.

Det har varit en långdragen process mellan storbolaget Svevia och Skedaborna. Framför allt har det kommit att handla om den hårt skyddade större vattensalamandern som hittades i området. Svevia har åtagit sig att göra en rad insatser för att säkra populationen, men Mark- och miljödomstolen gav trots det inte dispens för artskyddsförordningen beträffande salamandern.

– Jag är tacksam över att EU:s miljölagstiftning är så pass stark som den är, säger Johan Nilsson.

Inte heller Linköpings kommun eller länsstyrelsen har varit positiva till bergtäktens placering.

– Från kommunens sida är vi nöjda med domstolens utslag. Vår ståndpunkt har hela tiden varit att det här inte är en lämplig lokalisering. I det här området finns ett högt tryck på att få bygga fler bostäder och en täkt i det här läget skulle försvåra för vår utveckling, sa Stefan Erikson (M), ordförande i bygg- och miljönämnden till Corren i januari när mark- och miljödomstolens beslut kom.

Svevia har fortfarande möjlighet att överklaga fallet till Högsta domstolen.

– Våra jurister säger att det är en väldigt liten risk att det blir så, det ska vara ett prejudikat i så fall. Jag pratar för mig själv, men jag är noll procent orolig för det, säger Johan Nilsson.

Efter sommaren planeras för en stor fest i Skeda.

– Vi har väl inte landat i när och hur vi vill göra det, men det är klart att vi vill fira, säger Jörgen Stock.

Samarbetet och styrkan i föreningen Stoppa Skeda bergtäkt vill de behålla.

– Exakt hur vi går vidare vet jag inte, men vi ska göra något bra av det och utveckla Skedabygden, säger Jörgen Stock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!