Men vad betyder detta egentligen? Får invånarna de lösningar vad de behöver, eller är det teknikernas fascinerande innovationer som bestämmer vad som är "smart"?
För en arkitekt betyder det smarta en möjlighet till flexibelt byggande, för elleverantören handlar det om intelligenta nät. Men vad den som ska bo där vill ha, det vet vi mindre om.
– Det är just vad som borde undersökas, säger Malin Granath vid Linköpings universitet.
– Det är fortfarande de tekniska lösningarna i sig som fascinerar, och det är mest teknikföretagen som definierar vad som är det smarta. Fokus ligger inte på dem som ska använda tekniken.
Malin Granath har studerat tolkningar av vad som är "smart" från lokal nivå upp till EU-nivå och hon har särskilt tittat på Vallastaden. Linköpingsstadsdelen marknadsförs som framtidens modell för samhällsbyggnad med visionen att bygga ett långsiktigt, stabilt och dynamiskt samhälle.
– Men det är först det senaste året som kommunen på ett policyplan har börjat prata om smarta lösningar. Det finns ingen gemensam vision om digitaliseringen i Vallastaden.
Digitaliseringen i Vallastaden har främst handlat om att se till att det finns fiber överallt, att digitaliseringen når vartenda utrymme.
– Det svåra är att ta frågorna vidare och utveckla tjänsterna. It-frågorna går på tvären genom alla organisationer men det saknas ofta någon som ansvarar för hur digitialiseringen implimenteras och designas.
– Då blir det energileverantören som tar helhetsgreppet och det handlar om smarta nät. Därtill kommer olika it-lösningar för funktioner som att boka bil eller boka tvättstudetid.
Simon Helmér, vd för Linköpingsexpo AB som genomför projektet Vallastaden 2017, håller delvis med.
– Tekniska verken har utvecklat infrastrukturen, till exempel med den smarta kulverten som innebär att ledningssystem aldrig behöver grävas upp igen, och ett sopsugssystem som är en annan smart lösning, säger han.
– Därtill har vi 40 byggherrar som uppför 1 000 bostäder, och de har sina egna lösningar. Det är unikt: här finns inte en gemensam vision utan olika smarta lösningar, som passivhus och solcellssatsningar. De olika aktörerna har valfrihet.
Att olika intressenter har olika uppfattning om vad smarta städer innebär och vad digitalisering kan innebära måste inte bara vara något negativt, säger Malin Granath.
– Synen på digitaliseringens möjligheter är i grunden optimistisk. Men vi måste också våga diskutera den smarta staden; om hur sårbara vi riskerar att bli, och om vem som ska ha makt och inflytande över teknikutvecklingen.