Ingen publiksuccé för Vallastaden

Biljettintäkterna landade på två miljoner kronor mindre än beräknat. Men arrangörerna sammanfattar ändå bomässan som en stor succé.

Pustar ut. Vd Simon Helmér och ordförande  Birgitta Ståhl Öckinger (S) är mycket nöjda med bo- och samhällsexpon Vallastaden 2017.

Pustar ut. Vd Simon Helmér och ordförande Birgitta Ståhl Öckinger (S) är mycket nöjda med bo- och samhällsexpon Vallastaden 2017.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-09-25 18:45

Det är dagen efter i Vallastaden. Expogeneral Simon Helmér sitter, trött men nöjd, och bläddrar i ett par exemplar av tidskrifterna Arkitektur och Rum. 50 sidor om Vallastaden i den ena, 72 i den andra.

– Expon har fått ett genomslag i medierna som vi inte hade kunnat drömma om. Nationell tv har varit här varje vecka, radion också. Rubriker i DN, artiklar överallt, säger han.

Intresset i byggbranschen har också varit över förväntan. Målet 10 000 branschbiljetter slogs med besked; 15 000 såldes.

Men den totala besökssiffran blev en missräkning. Bara 75 000 mot förväntade 100 000, vilket innebär drygt 2 miljoner kronor mindre in i kassan. Regn 18 av 23 dagar var förmodligen en bidragande orsak.

– Det var också väldigt svårt att bedöma hur många som skulle komma. Det fanns inte mycket att jämföra med. När vi satte upp målet 100 000 tänkte vi oss dessutom en mässa på sex veckor. Vi bantade den till tre, bland annat av hänsyn till att så många flyttat in i området.

Helmér tycker inte att man ska stirra sig blind på besökssiffran.

– Om vi bara hade velat ha en stor publik hade vi tagit hit Winnerbäck eller någon sådan på invigningen. Men vi ville fokusera på samhällsbyggande och ha en seriositet runt projektet.

Den slutliga notan för bomässan är inte klar, men oavsett vad den blir är Simon Helmér övertygad om att den lönar sig för Linköping.

– Två miljoner i uteblivna biljettintäkter är småpengar jämfört med hur mycket markvärdena har stigit i Vallastaden och på Djurgården. Vi har börjat bygga ihop universitetet med staden och vi har förvandlat en åker med C-läge till ett A-läge.

Vallastaden har fått kritik för att bara folk med mycket pengar har råd att bo där. Helmér håller delvis med. När byggherrarna tävlade om tomterna fick de poäng efter kriterier som energieffektivitet, konstnärlig utsmyckning och materialval. Låga hyror gav också poäng – men det nappade ingen av byggherrarna på.

– Vallastaden ger svar på många frågor, men löser inte alla världsproblem. Jämfört med andra nybyggda områden har Vallastaden ändå en betydligt mer blandad befolkning. Här har vi en mix av villor, stora lägenheter, ettor och studentbostäder.

Simon Helmér talar länge om hur nöjda och glada alla mässbesökare har varit och hur stoltheten lyste i byggherrarnas ögon. Själv ser han nu fram emot att "gå ner på heltid", som han säger, efter ett par intensiva år med Vallastaden. Vd-stolen på Studentbostäder väntar. Men än är inte arbetet med Vallastaden riktigt avslutat.

– Vi ska summera och utvärdera. Och intresset för att komma hit på studiebesök är fortsatt mycket stort. I veckan ska jag till exempel ta emot ett tv-team från Angola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!