"Ingen ska behöva frysa vintertid"

Blå villan kommer också i fortsättningen att användas som härbärge för EU-medborgare vintertid. Det innebär att Linköping ökar antalet tillgängliga sovplatser från 20 till 40.

Foto: Mikael Svensson/arkiv

Linköping2015-08-12 21:00

Vintern 2014 fick kommunen – på eget initiativ och i samarbete med Stadsmissionen – sitt första härbärge. Inrymt i Ryttargårdskyrkan och med 20 sovplatser.

– Ingen ska behöva frysa vintertid i Linköping, sa dåvarande kommunstyrelseordförande Paul Lindvall (M).

Härbärget öppnades på nytt hösten 2014, men i december räckte inte de 20 platserna längre till. Ytterligare 20 platser anordnades därför i Blå Villan – i princip ett omklädningsrum – inrymt på Folkungavallen.

Vid Omsorgsnämndens junimöte beslutade nämnden att antalet erbjudna platser också under kommande år ska vara 40. Precis som tidigare sker detta i samarbete med Stadsmissionen som ansvarar för sovplatserna och även för den öppna verksamheten som riktar sig till alla EU-medborgare oavsett boende. Omsorgsnämnden har också gett Leanlink i uppdrag att svara för sådant som service, städning och tillsyn i Blå Villan.

För att finansiera det här begär nu nämnden ett tilläggsanslag på 2,99 miljoner från kommunstyrelsen. Pengar som nämndens ordförande Daniel Andersson (FP) är helt säker på att få.

Enligt Andersson är det i princip samma kostnad för verksamheten som tidigare, skillnaden är att det tidigare har tagits direkt ur kommunstyrelsens egen kassa. När det nu har blivit ett ansvar för omsorgsnämnden måste pengarna flyttas dit, säger han.

Beslutet gäller från 1/10 i år fram till sista september 2016.

Räcker platserna?

– Det är väldigt svårt att säga. Vi vet inte. Under sommaren har det exempelvis varit färre EU-medborgare som försörjer sig på tiggeri i Linköping än tidigare år. Men det kan ändras snabbt, säger Daniel Andersson.

Några planer på att öppna fler boenden finns inte i nuläget.

– Blir det många som behöver sovplats får vi prioritera. Men grundförutsättningen är att alla som kommer har ett ansvar att hitta sitt eget boende. Det gör ju många också, säger han.

Däremot, anser han, är problemet med fattiga EU-medborgare som tvingas tigga på Europas gator, större än eventuella svårigheter för en kommun att hitta sovplatser.

EU:s kvarnar mal för långsamt enligt Daniel Andersson som – tillsammans med sitt parti – nu vill att Sverige ska börjar agera på ett annat sätt än hittills.

– Jag och mitt parti anser att regeringen nu måste börja anslå biståndspengar till länder som Bulgarien och Rumänien. Vi vet att biståndsorganisationer på plats kan göra så mycket mer för att underlätta för människor, än som kan göras här, säger han.

Men något tiggeriförbud vill han inte se.

– Absolut inte, fattigdom går inte lagstifta bort. Men eftersom EU inte hanterar det här tillräckligt fort måste vi som land agera.

Precis som tidigare erbjuds sovplatser från sen höst fram till mitten av våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om