- Pablo tuggade i sig "strumpkorven" på trettondagsafton. Han mådde inte så illa, men vid 17-tiden på trettondagen kräktes han utan att få upp strumpan. Då förstod vi att den satt fast och insåg att vi måste söka veterinär, men någon operation kunde inte göras i Östergötland utan vi rekommenderades att åka till Strömsholm, berättar Pablos husse Mårten Palmefors i Linköping.
Kontakten med Valla djurklinik togs alldeles före 18.30-tiden när man var på väg att stänga och Jägarvallens djursjukhus hänvisade på sin telefonsvarare akutfall till Strömsholms djursjukhus.
Ingen nattjour i länetPablos olyckliga glupskhet vid en extremt illa vald tidpunkt sätter fingret på det faktum att det inte finns akutvård för smådjur nattetid i Östergötland. Ingen djurklinik i länet har dygnetrunt-jour.
- Det är rent ut sagt illa att en så stor region som Östergötland befinner sig i ett svart hål när det gäller akutjour med 20 mil till Strömsholm, 20 mil till Stockholm och 20 mil till Kalmar - de platser där det finns hjälp att få nattetid, säger Björn Lindevall, chefveterinär och vd för Valla djurklinik.
EU-regler satte stoppDet är bara de stora regiondjursjukhusen med riksintag som Strömsholm som numera klarar att hålla tillräckligt många veterinärer för dygnetruntverksamhet. Valla djurklinik hade dygnetruntjour tills för tre år sedan.
- Då gjorde EU:s nya arbetstidsregler att vi var tvungna att sluta. Djurklinikerna i länet utredde också om det var möjligt att få igång ett rullande schema, men vi fick inte ihop de 13-14 veterinärer som krävs, säger Björn Lindevall.
OlönsamtAntalet akutfall på sena kvällar och nätter är få, bara omkring åtta fall i månaden i hela länet. Det kan röra sig om svåra förlossningar som kräver akuta kejsarsnitt, benbrott på mycket små valpar och trauman vid till exempel trafikolyckor.
En regional dygnetruntöppen smådjursklinik i Östergötland står skriven i stjärnorna.
- Det går inte att få en sådan verksamhet lönsam på grund av EU:s arbetstidsregler. Tyvärr måste djurägare vara beredda på att köra i två timmar för att få hjälp under sena kvällar och nätter. I de allra flesta fall slutar det lyckligt, säger Christer Nygren, chefveterinär och vd för Jägarvallens djurklinik.
Ring i tidBåda chefveterinärernas råd till östgötska smådjursägare är att höra av sig till djurklinikerna så tidigt som möjligt.
- Många dröjer alldeles för länge innan de hör av sig och försämrar på det sättet prognosen för sitt djur. Hör man av sig i ett tidigt skede kan vi avgöra om det bästa är att komma in eller om man kan vänta till morgonen därpå. Vi hade fixat att hjälpa den här hunden om man hört av sig tidigare under trettondagen, säger Björn Lindevall.
Pablo är kvar på djursjukhuset i Strömsholm, men Mårten Palmefors hoppas få hämta hem honom i helgen.