Inget bestämt om bläckfiskarna på US

Föräldrarnas famn allra viktigast för barn som vårdas på neonatalavdelningen.

Foto:

Linköping2013-08-22 17:47

Neonatalavdelningen på US i Linköping har under sommaren taget emot ett 50-tal virkade bläckfiskar – men ingen av dem har ännu lämnats ut till något för tidigt fött barn under sjukhusvistelsen.

– Vi har inte bestämt hur vi ska göra med dem. Om drygt en vecka har vi ett möte där vi ska diskutera om och när vi ska lämna ut dem och om vi ska ta emot fler bläckfiskar, säger Marie Hassel, vårdenhetschef på Neonatal-IVA på Universitetssjukhuset i Linköping.

Hygienisk risk

Corren skrev tidigare i veckan om att engagemanget att virka bläckfiskar som kramdjur till för tidigt födda barn även nått Östergötland. Idén kommer från Danmark. Enligt TT har Skånes universitetssjukhus i Malmö nu utfärdat ett stopp för bläckfiskarna på grund av risken för att de ska sprida bakterier till dessa mycket känsliga barn.

– Det finns alltid en hygienisk risk och barn som vårdas hos oss på Neonatal-IVA får av den anledningen inte ha några privata saker hos sig. För dessa barn är också det allra viktigaste att finnas i föräldrarnas famn eller att hålla i deras fingrar. Det mår de allra bäst av och den kontakten ska inte ersättas med kramleksaker, säger Marie Hassel.

Baka bröd i stället?

Hon ställer sig avvaktande till bläckfiskarna, men kan tänka sig att barnen får en bläckfisk med sig hem när de lämnar sjukhuset. En annan tanke är att de skulle kunna ges till litet äldre barn som gåva när de klarat jobbiga behandlingar, till exempel stick från sprutor.

– Vi vet att bläckfiskarna virkas av oerhört behjärtansvärda skäl och de är också väldigt söta. Men om människor vill ge sitt stöd till föräldrar med barn på en neonatalavdelning skulle de i stället kunna bjuda dem på kaffe och baka bröd till dem. Det vore att sätta guldkant på deras tillvaro här som ibland kan röra sig om dygnet runt i flera månader, säger Marie Hassel.

Neonatalavdelningen på US i Linköping tar varje år hand om 350–400 för tidigt födda barn, de allra minsta födda så tidigt som 17 veckor för tidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om