Söder om Linköping i trakterna kring Nykil ligger vad som i folkmun kallas Viborgaträsk. Under de senaste 25 åren har 100 vilda djur fastnat i den mörka leran och gått en långsam död till mötes. Området var tidigare sjöbotten och i det bottenlösa träsket ligger flera kadaver efter vad som en gång var älgar. Förr patrullerades området av frivilliga för att skydda både djur och människor från svartleran men i dag finns inga sådana åtgärder kvar.
Myndigheterna borde agera
Corren träffade i helgen en markägare till området som ansåg att djuren dött en onödig och plågsam död och att åtgärder borde tas för att skydda de vilda djuren från träsket.
– Människan har dränerat sjön och skapat dessa problem. Det är hemskt att se djuren lida och dö på det här sättet, sa Stefan Junhammar till Corren.
Stefan Junhammar önskade en lösning i form av att myndigheter går in och sköter instängslingen utan inblandning från markägarna men länsstyrelsen kommer inte att sätta upp något staket.
Ingen skyldighet
Patric Andersson är vilthandläggare på länsstyrelsen och tycker det vore märkligt ifall länsstyrelsen skulle gå in och sätta upp ett staket som flera markägare sätter sig emot.
– Vi har ingen skyldighet att skydda de vilda djuren mot träsket. Den lagstiftning som finns i dag ger oss heller inte möjlighet att bidra med ekonomiska medel till instängsling av området, säger Patric Andersson.
Vad som kan göras för att skydda älgarna från dödsfällan vet man inte riktigt men det rimligaste vore enligt Patric Andersson ifall markägarna själva eller dikningsföretaget går in och kommer fram till en lösning angående träsket.
– Jag vet att dikena kring träsket är väldigt branta. En lösning vore att dikningsföretaget går in och gräver ut dem så det blir lättare för djuren att ta sig upp, säger Patric Andersson.