Linköpings livsmedelsinspektörer har tidigare gjort oanmälda kvällsbesök på restauranger. Den här gången var turen kommen till livsmedelsbutikerna.
– Vi ville kontrollera hur kyckling och revben sköttes när den grillansvarige gått hem för dagen, förklarar livsmedelsinspektör Kalle Tegnestedt.
Inspektörerna fann avvikelser på Lucullus, Östenssons, Ica Johannelund, Hemköp Tallboda, Hemköp Ljungsbro, Ica Malmslätt, Hemköp Ryd, Ica Tannefors, Stora Coop och City Gross. Framför allt handlade det om brister i kunskap och rutiner kring varmhållningen.
– Kycklingen höll oftast rätt temperatur. Men kunskapen hos personalen om vilken temperatur och vilka tider som gäller vid varmhållning var sämre än väntat, säger Kalle Tegnestedt.
På Ica Tannefors, Hemköp Tallboda och Ica Johannelund bedömdes bristerna vara störst. Där gjordes en extrakontroll efter några dagar, med godkänt resultat.
Hemköp C, Ica Storgatan, Hemköp Priso, Ica Signalen, Ica Maxi och Ica Berga klarade sig helt utan anmärkningar.
Hur är det nu då, törs man köpa grillad kyckling i butikerna?
– Absolut! Själva grillningen var bra skött på alla ställen, och det är det viktiga för att campylobacterna ska dö. Varmhållningen är inte lika avgörande, säger Kalle Tegnestedt.
Campylobacter är en bakterie som finns i många kycklingar. De orsakar kraftiga diarréer, kräkningar, feber, huvudvärk och magsmärtor. Symtomen brukar uppträda 2–5 dagar efter att man fått i sig bakterierna. De flesta fall läker av sig själva efter 2–10 dagar.
I Östergötland rapporterade sjukvården 400 fall av campylobactersmitta i fjol. Värst var det 2016 då över 11 000 svenskar drabbades, varav 585 i Östergötland.