Inte ens banken kan ge sÀkra rÄd

Den eviga frÄgan om nÀr det Àr dags att binda eller inte binda, gÄr inte att fÄ svar pÄ. De som ska ge rÄd hÀnvisar till kristallkulan.

LINKÖPING2003-01-30 06:51

Inte ens banken kan ge sÀkra rÄd

Rörlig rÀnta eller inte? Alla söker svaret pÄ om rÀntan ska gÄ upp eller ned, och precis som nÀr det gÀller att förutspÄ börsen - man har strÀngt taget rÀtt varannan gÄng.

SEB:s privatekonom Gunilla Nyström skriver nya rÀnterÄd minst en gÄng i mÄnaden, riktade bÄde till kunderna och de anstÀllda ute pÄ kontoren. Hennes rÄd för januari i Är:

"Tomten kom inte med nÄgon kristallkula i Är heller. Synd, för dÄ hade ju rÀnterÄden kunnat fÄ en helt annan trÀffsÀkerhet framöver ."

Olika saker pÄverkar

Det budskapet Àr en tydlig illustration över hur svÄrt det Àr att göra rÀtt val för en privatperson. FÄ har ju tillgÄng till en kristallkula eller kaffesump som gÄr att lita pÄ.

Under senare Är har det blivit allt vanligare med rörliga lÄn. Regeln har varit att man fÄr betala mer, en slags försÀkringspremie, för att ha lÄnga bindningstider.

Det Àr olika saker som styr de lÄnga och de korta rÀntorna. Riksbankens reporÀnta styr direkt de korta rÀntorna, och Riksbankens beslut Àr i sin tur beroende av inflationstryck och konjunktur. De lÄnga rÀntorna Àr beroende av obligationsmarknaden, som Àr mer svÄrförutsÀgbar. HÀr svÀnger rÀntorna snabbt. SEB Àndrade nivÄn för den femÄriga utlÄningsrÀntan 18 gÄnger förra Äret. Som högst fick den som band pÄ sÄ lÄng tid betala 6,95 procent och som lÀgst 5,85 procent.

Fler vÀljer rörlig rÀnta

-- Om Riksbanken kommer att höja eller sÀnka brukar vi kunna ana. NÀr riksbanksdirektionens medlemmar hÄller tal vÀger de sina ord pÄ guldvÄg för att plantera vilket beslut de ska ta. Men obligationsrÀntorna Àr mycket svÄrare, sÀger Gunilla Nyström.

För att hÄlla rÀntekostnaderna nere har allt fler valt rörliga rÀntor eller rÀntor bundna pÄ korta tider. Just nu Àr rÀntorna för de korta bindningstiderna, ett och tvÄ Är, lÀgre Àn för den rörliga rÀntan. Det förhÄllandet fÄr snabbt genomslag pÄ kundernas val. Hos SEB var 75 procent av nyutlÄningen vÄren 2002 tagen till rörliga rÀntor. I dag Àr de korta bindningstiderna populÀrare.

Blanda bindningstider

Gunilla Nyströms allmÀnna rÄd Àr ocksÄ att vÀlja olika bindningstider för lÄnen.

-- För dem som har köpt nytt hus och vill veta vilka kostnader man har kan det vara rÀtt att binda pÄ fem Är. Men mitt allmÀnna rÄd just nu Àr att lÄta en tredjedel av lÄnen vara rörliga, en tredjedel bundna ett Är och en tredjedel pÄ tvÄ eller tre Är.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!