Inte rädda för att bli gamla

Hur ska äldreomsorgen i Linköping bedrivas för att de gamla som är beroende av den får verklig valfrihet?

Correns chefredaktör Charlotta Friborg ledde debatten om äldreomsorgen med Daniel Andersson (FP), Nils Hillerbrand (MP), Jacob Björneke (MP), Andreas Ardenfors (KD), Jessica Holmqvist (V), Christoffer Rosendahl (C), Christian Gustavsson (M) och Jonas Andersson (SD) i den ungdomliga politikerpanelen.

Correns chefredaktör Charlotta Friborg ledde debatten om äldreomsorgen med Daniel Andersson (FP), Nils Hillerbrand (MP), Jacob Björneke (MP), Andreas Ardenfors (KD), Jessica Holmqvist (V), Christoffer Rosendahl (C), Christian Gustavsson (M) och Jonas Andersson (SD) i den ungdomliga politikerpanelen.

Foto: Hector Barajas

LINKÖPING2014-08-27 21:56

– Linköping sticker ut i hela landet genom att lägga minst pengar på äldrevården och man tänker spara ännu mer, man brister i uppföljningar och riskkapitalbolag tjänar mångmiljonbelopp på att bryta mot lagen. Vi tänker säga upp avtalen med dem som fuskar. Den 15 september stänger vi den butiken, lovade Jacob Björneke (S) .

För det fick han en av de applåder som en i det närmaste fullsatt publik i Missionskyrkan var frikostig med under debatten om äldreomsorgen i Linköping på onsdagskvällen.

Den ordnades av kommunens sex pensionärsorganisationer och Corren med chefredaktör Charlotta Friborg som debattledare.

Åtta partier skulle grillas om vad de vill göra för att förbättra äldrevården i Linköping efter valet. Sju män och en kvinna tog plats på podiet och på frågan om de var rädda för att bli gamla blev svaret från samtliga – nej!

– Bra fråga, nej inte ännu för egen del, men jag funderar över hur det kommer att bli för min mormor och morfar, sade Daniel Andersson (FP) .

Svaren från de andra blev inte mycket annorlunda och så går det när man sätter ihop en panel med "spolingar" som Charlotta Friborg uttryckte det med tanke på de deltagande politikernas låga ålder. Men det är ändå de som ska bana väg för Linköpings äldreomsorg de närmaste åren.

Enligt Jacob Björneke har Attendo sparat 5,7 miljoner på att dra ned bemanningen med elva tjänster i Linköping.

– Men uppgifterna om bemanningen valde alliansen att ta bort när äldrenämnden behandlade bristerna, konstaterade han.

Kommunalrådet Andreas Ardenfors (KD) , som sedan i våras har äldreomsorgen som sitt ansvarsområde, framhöll att kommunen alls inte blundar för hur löftena om bemanning inom äldreomsorgen efterlevs.

– Det var kommunen som genom kvalitetssäkringskontoret upptäckte felen på Åleryd när det gäller bristen på promenader och egen tid. Vi ska återkomma med att även granska bemanningen, sade Andreas Ardenfors.

Oavsett om kommunen behåller upphandlingsmodellen eller går över till lagen om valfrihet ger det inte det inflytande de äldre har rätt att kräva, enligt Nils Hillerbrand (MP) .

– Lagen om valfrihet är bara en variant på marknadsmodell. Vi ska inte bedriva affär med äldreomsorgen. Den högsta graden av medinflytande blir det i kommunens regi eller med icke vinstdrivande företag, framhöll han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om