"Inte tal om något annat än mord"

Det tog drygt ett år att få dubbelmördaren bakom lås och bom för gott. Corren har träffat åklagarna som ställde honom inför rätta.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2014-11-01 08:15

– Tankarna gick direkt till dubbelmordet för tio år sedan och man tänkte att nu får det inte bli likadant, så tänkte man, berättar Kajsa Malmström.

Det var hon som tillsammans med åklagarkollegan Britt-Louise Viklund fick 34-åriga Doudou Ahoka dömd till livstidsfängelse.

Britt-Louise Viklund hade jouren på söndagen efter mordet och förstod så fort hon fick höra nyheten att det skulle hamna på hennes bord.

– Men då insåg jag inte omfattningen, jag trodde jag skulle klara det på egen hand, berättar hon.

Men ganska snart insåg de vidden av fallet.

– Allt var stort. Medietrycket var stort. Materialet var stort och det var ett stort antal personer som jobbade med fallet som man skulle hålla kontakt med. Dessutom skickades stora mängder material till SKL för analys och det tog tid att få svar på allt, berättar Britt-Louise Viklund.

– Hela Sverige fokuserade på det här i början. Klart att man blev påverkad, säger Kajsa Malmström.

Britt-Louise Viklund ledde det tre månader långa förundersökningsarbetet och att de gripit rätt gärningsman rådde det egentligen inga tvivel om. Nu gällde det bara att övertyga rätten.

I februari åtalades mannen vid Linköpings tingsrätt.

Ni åtalade honom bara för mord, det fanns inte med något alternativ, så som dråp eller vållande till annans död. Varför?

– För att det var mord, säger Britt-Louise Viklund och fortsätter.

– Det var inte tal om något annat. Dråp är ju en lindrigare form av mord och det här var verkligen inget lindrigt brott.

Till största del kom rättegången att handla om huruvida 34-åringen drabbats av en drogutlöst psykos under mordnatten eller inte. 34-åringen själv menade att han tagit kannibaldrogen MDPV och att det var den som fått honom att helt tappa förståndet. Men i hans blod fanns endast spår av cannabis. Från försvaret riktades kritik mot att blodprover från 34-åringen tagits försent.

– De togs åtta timmar efter gripandet om jag inte minns fel, säger Britt-Louise Viklund.

Hon berättar att det var på grund av resursbrist som det drog ut på tiden och medger att det är något de ser som en brist i utredningen.

Efter att den sex dagar långa rättegången avslutats meddelade tingsrätten att mannen döms till livstids fängelse, trots att de ansåg att han led av en allvarlig psykisk störning under mordnatten.

Redan samma dag meddelade försvaret att de lämnat in en överklagan till Göta hovrätt.

Men här blev domen den samma. Skillnaden bestod i att Jönköpings hovrätt inte ansåg att mannen varit sjuk under mordnatten.

Vidare överklagades domen till Högsta domstolen som 8 oktober beslutade att inte meddela prövning målet. Något som var föga förvånande för åklagarna.

– Samtidigt var det skönt att äntligen få ett avslut. För oss, för polisen men också för hela Ljungsbro, säger Britt-Louise Viklund.

– Alla var ju väldigt angelägna om att någon skull ställas inför rätta och dömas. Så det var väldigt skönt att det blev så i det här fallet, avslutar Kajsa Malmström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om