Inventerar nattfjärilar i Tinnerö eklandskap

Totalt lever 867 fjärilsarter i Tinnerö eklandskap med cirka 800 som nattflygande. Ett 30-tal fjärilar är rödlistade och lika många har aldrig tidigare observerats i Östergötland.

Fläckig smaragdmätare. Har ek som enda värdväxt. Tämligen allmän.

Fläckig smaragdmätare. Har ek som enda värdväxt. Tämligen allmän.

Foto: Tobias Ivarsson

LINKÖPING2015-07-16 17:55

Bengt Åke Bengtsson från Öland, nestor bland landets nattfjärilsforskare, inventerar nattfjärilsfaunan i naturreservatet söder om Linköpings tätort under två säsonger.

– Tinnerös goda kvalitet handlar om den långa kontinuiteten av hagmarker och eklandskap som funnits här sedan flera hundra år, säger han.

Han pekar på naturen runt Rödberget och Fröberget som särskilt artrika delar. Det blir smått surrealistiskt när han spänner upp lakan och belyser dem för att locka till sig nattlevande flyn, mott och mal. Majoriteten artbestämmer han i lampornas sken. Ett fåtal fångas för senare kontroll.

Bara ett 50-tal är dagfjärilar, resten består av nattfjärilar.

– Vackra dagfjärilar utgör bara en liten del av fjärilsfaunan. 95 procent är nattfjärilar, små och oansenliga djur med några få metallglänsande undantag.

Bengt Åke Bengtsson har varit lärare i matematik och fysik, men fick upp ögonen för fjärilar som 12-åring, ett intresse som följt honom genom livet. 2008 utsågs han till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet i Kalmar/Växjö för sina studier av fältmalar.

Varför fascineras du av nattfjärilar?

– Att de har ett så välutvecklat luktsinne att de på långt håll kan söka sig fram till rätt värdväxt, som ibland bara finns fläckvis – det är fascinerande.

Getinglik glasvinge som kollegan Tobias Ivarsson fann och treuddtecknat aftonfly är de mest hotade arterna bland fynden hittills. De betecknas som "sårbara", övriga är rödlistade som "nära hotade".

Mest överraskande fyndet?

– Ett enda exemplar av jungfrufly som är det nordligaste fyndet i inlandet hittills. Arten har börjat komma in i landet med klimatförändringar de senaste tio åren.

– Och så vitt ugglemott, en sällsynt art som vi inte riktigt vet hur den lever. Hör hemma i gamla hagmarker med grova träd, vilket passar in på Tinnerö.

De "nya" landskapsfynden är Bengt Åke Bengtsson inte så förvånad över. Brist på inventeringar gör att arterna blivit förbigångna tills nu.

– Fast att hitta plommonlavmal i Tinnerö var ändå litet överraskande, en art som annars bara finns längs med kusterna och är rätt sällsynt i lavrik buskvegetation med bland annat slån.

Den som är nyfiken på nattfjärilar får chansen till närkontakt den 21 augusti, då Bengt Åke Bengtsson och Linköpings kommun bjuder in till en afton med "skymningsdjur i eklandskapet", nära Fröberget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om