Flera tusen bostäder kan byggas på Djurgården

Nu fattas bara ett klubbslag i kommunfullmäktige – sedan går det att bygga 3 000 bostäder på Djurgården. Skola, förskolor och äldreboende planeras också.

Så här ser byggplanerna ut för Djurgården. Byggandet väntas pågå i 20–30 år.

Så här ser byggplanerna ut för Djurgården. Byggandet väntas pågå i 20–30 år.

Foto: Linköpings kommun

Linköping2022-11-17 09:00

På onsdagen sade samhällsbyggnadsnämnden ja till detaljplanen för etapp 2 av Djurgården. Det är den nämnd som i vanliga fall beslutar om detaljplaner, men just den här planen anses så viktig att även politikerna i kommunfullmäktige ska få säga sitt.

Kommunen har i över 20 år haft planer på att bygga på Djurgården. Dels vill man skapa bostäder åt den växande befolkningen, dels göra staden mer sammanhängande. Djurgården ska under de kommande 20–30 åren växa samman med både Lambohov och Vallastaden, är det tänkt – och på ännu längre sikt även med Garnisonen och Södra Ekkällan.

Samtidigt som detaljplanen för etapp 2 är på väg att antas pågår förberedelserna för byggstart i etapp 1, närmast centrumet med bland annat City Gross. Där är kommunen i full färd med att bygga gator och dra ledningar. Tanken är att Heimstaden och Stångåstaden ska bli först på plan med 200 lägenheter var, men när det kan bli byggstart är oklart. Båda har fått uppskov på grund av de svåra ekonomiska tiderna.

Etapp 2 innehåller cirka 2 000 bostäder. Där planeras också en skola med 420 elever, två förskolor för sammanlagt 240 barn, ett vårdboende, en fullstor idrottshall, två konstgräsplaner och två parkeringshus.

Beslutet att bygga p-hus kritiseras av Botrygg, som anser att det vore bättre med parkering under jord. Kritik har också höjts mot att Djurgården bebyggs innan Räddningstjänstens övningsområde ett stycke bort sanerats från PFAS.

Karta: City Gross Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!