De traditionella råden till diabetiker är att äta enligt tallriksmodellen (halva tallriken upptas av kolhydrater i form av ris, potatis eller pasta), äta tre–fyra mål och gärna två mellanmål, samt att undvika mättat fett.
P-O har haft diabetes sedan barndomen. Han är mönsterpatienten som började obstruera. Från att ha följt vårdens råd till punkt och pricka slängde han dem överbord.
– Blodsockret steg med åren, värdena försämrades, jag var ständigt trött och hungrig och diverse hälsoproblem kom smygande. Så jag började ta blodsockerprov en gång i timmen och skrev upp allt jag åt för att försöka förstå varför mitt blodsocker inte kunde kontrolleras, trots allt insulin jag tog.
Totalt blev det sju–åtta måltider per dag. Han var alltid hungrig, ändå smakade inget riktigt gott. Om han ville motionera blev blodsockret svajigt i flera dagar efteråt. I samband med en tandoperation och flytande föda under sex veckor tvingades han sänka insulindoserna för att inte få blodsockerkänningar.
– Till min förvåning blev jag inte hungrig, trots att jag åt radikalt mycket mindre. Jag tror att mina tidigare höga insulinnivåer "kemiskt" lurat kroppen att jag var hungrig.
Det här blev en ögonöppnare och P-O satte upp ett nytt mål: Att ha så låga insulinnivåer som möjligt och anpassa matintaget efter dessa. Alltså tvärt emot den utgångspunkt han tidigare slaviskt följt.
2009 tipsade en kompis om LCHF (low carb high fat), så kallad ketogen kost, ett sätt att äta där kolhydraterna minimeras och det mättade fettet ökas på rejält.
– Jag började äta så. Inga livsmedel med mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram. Jag slopade vanligt socker och allt dolt socker i form av stärkelse – som bröd, potatis, ris och pasta. Inget vetemjöl alls. Genom att undvika det som höjer blodsockret, kolhydrater, så hålls mitt blodsocker jämnt och fint. Fettet gör att jag håller mig mätt och därmed behövs mycket mindre mängd mat. Mängden proteiner är densamma som tidigare. Enkelt uttrycks kan man säga att min motor nu drivs på naturligt fett istället för på kolhydrater.
Det brukar heta att "hjärnan behöver glukos för att kunna fungera optimalt..."
– Det stämmer, men kroppen kan själv tillverka den mängd glukos som behövs från fett.
P–O:s värden förändrades radikalt, men det blev ingen guldmedalj på diabeteskliniken.
– De har tyvärr inte gett någon större stöttning, men låter mig hållas eftersom värdena är så bra. Det gäller att själv vara påläst om den senaste forskningen för att kunna argumentera för sin sak. Jag vill aldrig gå tillbaka till mitt förra liv.