"Jag har aldrig sett något liknande"

På US i Linköping hade man ingen anledning att misstänka att läkaren på båten missat en hel glasbotten i kinden på Patrik Moberg. Man trodde det rörde sig om levrat blod och en vanlig svullnad som följd av överfallet.

Flaskbotten satt fast i Patrik Moberg från mitten av december till 2 januari.

Flaskbotten satt fast i Patrik Moberg från mitten av december till 2 januari.

Foto: Privat

LINKÖPING2014-01-03 16:16

Det var på en finlandsfärja i mitten av december som Patrik Moberg från Norsholm fick en flaska i ansiktet. Flaskan lämnade ett stort skärsår på kinden och när läkaren på båten sydde igen såret missade man flaskbottnen som satt inslagen i kinden. Dagen efter överfallet gick Patrik Moberg till akuten i Linköping för att få såret dokumenterat och läkaren som träffade Patrik Moberg hade då inte skäl att misstänka att man på båten glömt kvar flaskbottnen i kinden.

– Läkaren som då undersökte patienten är en erfaren kirurg och kinden var så pass svullen att det inte gick att se om det fanns något under. En röntgen hade inte gjort skillnad då glas inte går se på röntgenbilder. Läkaren gjorde bedömningen att det var levrat blod som stelnat och själv hade jag säkert kommit till samma slutsats, säger Kerstin Skog Tigerström, överläkare Akutkliniken.

Flaskbotten satt fast i Patrik Moberg från mitten av december till 2 januari.

Misstaget begicks på båten

Efter det första besöket på akuten i Linköping tog sig Patrik Moberg till vårdcentralen på Kungsgatan men även där uppfattade man svullnaden som levrat blod som skulle försvinna med tiden.

Men under de senaste dagarna har glasbottnen letat sig fram genom såret och det har blivit allt mer uppenbart att något inte var som det skulle. Han tog sig till vårdcentralen på Kungsgatan igen den andra januari för att ta bort stygnen och där blev han genast skickad till akuten på US.

– Den intressanta frågan är väl vem som har sytt detta på båten. Det är ju helt otroligt att man kan ha missat detta från början, säger Mona Ahlberg chef på vårdcentralen Kungsgatan.

Enligt Kerstin Skog Tigerström är det hela en osannolik historia som nu har fått ett lyckligt slut.

– Det kunde ju gått riktigt illa om flaskan träffat lite längre ned på halsen. Men jag har pratat med patienten och han mår nu bra och allt ser väldigt bra ut. Jag har aldrig sett något liknande under mina år som läkare på akuten.

Har inte gjort ont

Själv har Patrik Moberg inte lidit så mycket av att ha en flaskbotten i kinden förutom att det har känts väldigt konstigt och varit lite stelt.

– Konstigt nog har det inte gjort så ont. Jag har kunnat äta och jobba och när läkaren säger att det är levrat blod som är upphov till svullnaden och att det ska försvinna har jag försökt att inte tänka på det.

Corren har under dagen, utan framgång, försökt nå ansvariga på Tallink Silja Line för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om