"Jag har inte tid med alkohol"

Alkoholkonsumtionen bland unga minskar kraftigt. På 15 år har antalet niondeklassare som dricker alkohol halverats. Gymnasieeleverna har också blivit nyktrare.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2016-05-02 15:46

Johan Lundqvist, 19, Emina Memic, 19, Fredrik Helders, 20, och Anna Källbäcks, 20, har två saker gemensamt. De bor i Linköping – och de har valt att alltid vara helnyktra.

”Självkontrollen är viktig för mig. Och jag känner inget behov av alkohol”, säger Emina. ”Jag kan släppa loss utan att dricka”, säger Johan. ”Alla som jag umgås med är nyktra och jag gillar inte fester”, säger Fredrik som liksom Anna är aktiv i nykterhetsföreningen UNF Lansen på universitetet.

Anna tycker att det är konstigt att nykterister alltid förväntas förklara varför de inte dricker.

– En vegan måste ofta försvara sig och förklara varför han eller hon inte äter kött. Som nykterist tror jag att det är ännu värre. Alkohol är normen, säger hon.

Allt färre dricker alkohol

Men statistiken talar för att det där håller på att förändras. Centralförbundet för alkohol och narkotika, CAN, har ända sedan 1971 undersökt hur många niondeklassare som druckit alkohol under det senaste året. Aldrig har så få svarat ja som vid den senaste mätningen, som gjordes i fjol: 42 procent. Det är en halvering sedan sekelskiftet. När mätningarna började för 45 år sedan hade 90 procent av niondeklassarna druckit alkohol.

Även i gymnasiet är det färre som dricker. Där har man mätt sedan 2004 och under de elva åren har andelen alkoholkonsumenter minskat från 90 till 75 procent.

Enligt CAN beror minskningen inte på att ungdomarna i stället använder narkotika. I fjol uppgav 8 procent av pojkarna och 5 procent av flickorna i nian att de någon gång använt narkotika. Ungefär så har det sett ut de senaste 20 åren.

Umgås via datorn i stället

CAN har några förklaringar till den sjunkande alkoholkonsumtionen bland unga. De umgås alltmer via datorer i stället för att ses. Det finns fler muslimer som av religiösa skäl inte dricker alkohol. Och det råder en hälsotrend där många är noga med vad de äter och dricker.

Det sista stämmer in på Emina Memic. Hon satsar på dansen och drömmen just nu är att komma in på Balettakademien.

– Jag har inte tid med alkohol. Jag vill vara på topp varje dag. Varför skulle jag dricka? Jag skulle bara bli sämre.

Hårt grupptryck

Trots de sjunkande siffrorna vittnar Johan, Emina, Fredrik och Anna om att det kan vara ganska jobbigt att säga nej till alkohol. Grupptrycket är hårt och säger man nej kan man bli stämplad som tråkig.

– I högstadiet var det inga problem, där var det inte så många som drack. Det började vid nollningen, då skulle plötsligt alla dricka, säger Johan som nu går sista året på Klara gymnasium.

Johan är en glad och utåtriktad kille som har lätt för att släppa loss. I ettan hängde han med på klasskompisarnas fester, utan att dricka alkohol.

– Men det blev faktiskt för jobbigt. Alla kunde stå runt mig och fråga "varför dricker inte du"? Så i tvåan slutade jag gå på festerna, säger han.

Johan, Emina, Fredrik och Anna berättar om hur vilken stor roll alkoholen har på gymnasiet. Hur klasserna delas upp i grupper och det som avgör vilken grupp man tillhör är om man dricker alkohol eller inte.

– Det är möjligt att jag kommer att dricka alkohol i framtiden, måttligt. Men det ska jag bestämma själv, inte för att det finns ett grupptryck, säger Johan.

Inte en droppe

Fredrik Helders är däremot helt övertygad om att han aldrig kommer att smaka en droppe.

– Alkoholen leder till att 4 000 dör varje år i Sverige. Jag skulle aldrig kunna dricka och därmed gynna alkoholindustrin som ligger bakom, jag skulle inte stå ut med mig själv, säger han.

Riskkonsumenter

Ålder 2004 2015

16–29 37 23

30–44 19 14

45–64 15 16

65–84 5 8

Samtliga 18 15

Siffrorna anger andelen riskkonsumenter i procent. Som riskkonsumtion räknas mer än 14 standardglas per vecka för män och mer än nio för kvinnor. Ett standardglas motsvarar 33 centiliter starköl, 12 centiliter vin eller fyra centiliter starksprit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om