"Jag tror inte på Gud"

Allt fler lämnar Svenska kyrkan. "Jag tror inte på Gud" är den allra vanligaste anledningen. Förra året lär 688 Linköpingsbor ha lämnat kyrkan just av det skälet.

S:t Lars är en av de Linköpingförsamlingar som tappar mest medlemmar på grund av människors aktiva val.

S:t Lars är en av de Linköpingförsamlingar som tappar mest medlemmar på grund av människors aktiva val.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2017-04-12 19:10

I fjol var det ovanligt många som lämnade Svenska kyrkan. Totalt gick 90 000 personer ur kyrkan, det är 1,5 procent av medlemmarna och nästan dubbelt så många som året innan.

I Linköpings kommun är det en ännu större andel medlemmar som går ur kyrkan än i riket i övrigt. Totalt 1 720 personer har aktivt begärt sitt utträde, det är 1,8 procent av den totala medlemsskaran. S:t Lars och Vårdnäs är de Linköpingsförsamlingar som tappar störst andel av sina medlemmar på grund av detta och minst krymper medlemsantalet i Skeda och Nykil-Gammalkil.

Nu har kyrkan kollat varför så många väljer att avsluta sitt medlemskap. Det absolut vanligaste skälet som människor uppger är alltså att de inte tror på Gud. Det svarar 40 procent av alla svenskar.

Den näst vanligaste anledningen till att lämna kyrkan är att det inte känns meningsfullt att vara medlem, det svarar 18 procent. Nästan lika många, 17 procent, tycker att det är för dyrt att vara medlem.

Många har antagit att människor lämnar Svenska kyrkan på grund av bråk och diskussioner eller olika missförhållanden som avslöjas, till exempel det omfattande resandet som medierna beskrev i början av sommaren. Andra skäl kunde vara att kyrkan känns för politisk eller för att den är alldeles för utslätad. I den här enkätundersökningen är det dock väldigt få som uppger sådana skäl för att lämna kyrkan, bara 1,9 procent.

Ändå visar de faktiska utträdessiffrorna att sådana saker påverkar. Det var många som lämnade kyrkan just under juni och juli förra året, med en tydlig koppling till mediernas granskning av kyrkans resor. Sveriges Radio granskade i våras kyrkans vidlyftiga utlandsresor. Ungefär samtidigt avslöjade Aftonbladet att höga chefer låtit Svenska kyrkan betala för lyxhotell under privata resor utomlands, vilket verkar ha upprört många.

Bara i juni, efter granskningarna, lämnade 13 300 personer kyrkan. Då var det särskilt äldre grupper med långt medlemskap bakom sig som gick ur kyrkan.

– Det speglar sannolikt en förtroendefråga, säger Pernilla Jonsson, analyschef vid Svenska kyrkans forskningsavdelning.

Under hösten vållade Mitt kors-kampanjen en hätsk debatt. Den startades i sociala medier för att visa solidaritet med förföljda kristna och ledde till en intern infekterad diskussion. Antalet utträden ökade ännu mer. I oktober lämnade över 20 000 medlemmar kyrkan.

– Undersökningen bekräftar bilden vi har sedan tidigare att beslutet att utträda för de flesta människor handlar om en längre process, kommenterar Pernilla Jonsson. Man har en svag relation, eller har inte reflekterat närmare över sitt medlemskap, och när kyrkan på olika sätt uppmärksammas i offentligheten påminns man om sitt medlemskap och prövar det.

När Svenska kyrkan skiljdes från staten år 2000 var 82,9 procent av Sveriges befolkning medlemmar. Siffran är nu nere på runt 63 procent. Kyrkan räknar med att trenden fortsätter. Till 2030 tros bara omkring 45 procent av svenskarna vara kvar som medlemmar.

Det bör också tilläggas att ett antal nya medlemmar tillkom förra året i Linköpings kommun, både genom dop (765 i kommunen) och aktiva inträden (107 personer).

I hela landet valde drygt 8 000 människor att träda in i Svenska kyrkan 2016, ungefär lika många som de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om